Foreningen Kritiske Aktionærer gik til angreb på Mærsk-ledelsens forhandlingstaktik ved generalforsamling.

København. De nyligt afsluttede forhandlinger mellem staten og Mærsk om olie- og gasfelterne Tyra blev genstand for debat, da Mærsk tirsdag afholdte generalforsamling.

Foreningen Kritiske Aktionærer med Enhedslistens folketingsmedlem Rune Lund i spidsen beskyldte Mærsk for at have truet sig til en skatterabat.

Han henviser til starten af 2016, hvor Maersk Oil i en pressemeddelelse varslede en nedlukning af feltet om få år, hvis ikke der kom nye vilkår på plads i en aftale med regeringen.

Det ville i så fald have fået konsekvenser. Ud over at hente olie og gas op fra havbunden fungerer Tyra-felterne som distributionscentral for 90 procent af naturgassen fra Nordsøen.

- Jeg mener, det er dårlig stil at udsende en pressemeddelelse med en trussel. Men hvorfor skulle man ikke true, det virker jo, lød det fra Rune Lund på talerstolen.

- Og hvem kan ikke bruge fem milliarder kroner i skatterabat? Det er bare synd, at skatteborgerne skal betale.

Enhedslisten var sammen med Alternativet de to eneste af Folketingets partier, der stemte imod aftalen med Mærsk.

Kritikken blev afvist af Mærsks afgående formand, Michael Pram Rasmussen. Han betegnede det som "polemisk" at kalde forløbet for trusler.

Han erkendte dog, at der formentlig ikke havde været tale om en total nedlukning af Tyra uden en ny aftale.

Forsvaret af aftalen om Tyra-felterne var en af Michael Pram Rasmussens sidste gerninger som bestyrelsesformand. Han overdrager tøjlerne til Jim Hagemann Snabe.

Den nye formand har siddet i den bestyrelsen, der har vedtaget den nye strategi om at fokusere på logistik og transport og mindre på olie.

- Lad mig sige med det samme: Der er ingen magiske trick, ingen simple genveje. Strategien kræver vigtige beslutninger og frem for alt en masse hårdt arbejde for at blive gennemført, siger Jim Hagemann Snabe.

/ritzau/