Føler du dig ikke særlig vellidt på din arbejdsplads, eller går du og tænker, at dine kollegaer ikke respekterer dig? Så har du måske nogle dårlige vaner, som du ikke selv er bevidst om.

Det amerikanske erhvervsmagasin ’Forbes’ opstillede for nyligt en række uvaner, som det er en god ide at slippe af med, hvis man vil opnå respekt på arbejdspladsen. BT præsenterede nogle af punkterne for Gitte Hornshøj, som er ekspert i takt og tone, for at høre hvorfor de kan gøre en forskel.

1) Du kommer, efter at mødet er gået i gang

»Det er simpelthen mangel på respekt for sine medmennesker at komme for sent. Når man har aftalt noget, så holder man aftalen. Det må bare ikke skride. Så er man en slendrian. Ganske enkelt,« siger Gitte Hornshøj.

2) Du holder møder uden klar dagsorden

»Uden dagsorden har møder jo ikke nogen værdi. Det er et problem på virkelig mange arbejdspladser, at man bare holder møder for mødets skyld, og det er spild af tid – sin egen, men i særdeleshed også sine kollegaers.«

3) Du byder for meget ind på møder

»Vi lever i et samfund, hvor alle gerne vil høres. Se mig! Hør mig! Og det er fint nok, hvis det fører til noget, men oftest bruger man så meget tid på at snakke, at man snakker mødet ihjel,« siger Gitte og tilføjer:

»Også har vi igen problemet med, at man spilder sine kollegaers tid. Og det er i hvert fald ikke en god taktik, hvis man vil opnå deres respekt.«

4) Du multitasker under møder, mens dine kollegaer snakker

»Mange tror, at de lige kan tjekke mails, sms og Facebook, når de er til møde, uden at nogen bemærker det. Det kan de ikke,« siger Gitte Hornshøj og uddyber:

»Det virker ikke blot forstyrrende, men man udsender også et ”I couldn’t care less-signal” – som om man er fuldkommen ligeglad med det sine kollegaer.«

6) Du efterlader dine brugte kaffekopper og tallerkener rundt på kontoret

»Det er en uskik udover alle grænser. Man udstråler mangel på almen dannelse, mangel på ansvar og mangel på respekt for sine medmennesker – det er lidt som at sige: 'Der er vel nogle andre, der kan fjerne mit skidt'.«

7) Du hæver stemmen af dine kollegaer

»Det skaber en vildt dårlig stemning,« siger Gitte Hornshøj og kommer med et godt råd til, hvad man kan gøre i stedet:

»Man opnår ikke respekt ved at være hård i tonen. Man kan til gengæld opnå respekt ved at være ærlig og sige: 'Jeg har en virkelig dårlig dag, og jeg kommer måske til at råbe af jer. Jeg undskylder på forhånd'.«

8) Du snakker højlydt ved dit bord, så alle omkring dig kan høre det

»Du kan sammenligne det med de mennesker, der taler højlydt i stillezonerne i toget. Det er enormt forstyrrende, fordi man ikke kan undgå at overhøre hinandens samtaler,« siger Gitte, men gør samtidig opmærksom på, at man skal finde en gylden mellemvej:

»Omvendt skal man ikke lægge så meget låg på, at arbejdspladsen kommer til at virke som en kirkegård, men man kan godt tage nogle hensyn.«

9) Du misser deadlines

»Man er nødt til at udvise ansvar, når man er mange, der arbejder sammen. Man har kollegaer, der er afhængige af det, at man når dine deadlines. Hvis man ikke formår det, vil jeg igen bruge udtrykket slendrian, og det kan altså være svært at respektere en slendrian.«

Udover de råd som optræder på listen, mener Gitte Hornshøj især, at det er vigtigt at tage hensyn, at være åben, samt at udvise empati, hvis man vil være vellidt blandt sine kollegaer.