Staten, regionerne og senest kommunerne har varslet lockout, og har dermed optrappet konflikten til et historisk niveau.

Det siger arbejdsmarkedsforsker, professor Bent Greve fra Roskilde Universitet på dagen, hvor i alt 440.000 offentligt ansatte har fået meldingen om, at de bliver sendt hjem fra arbejde uden løn fra den 10. april, hvis de som planlagt går i strejke 4. april.

»Der er ingen tvivl, at arbejdsgiverne ved at varsle lockout for så mange ansatte har optrappet konflikten ganske markant. Og unødigt, vil jeg sige,« siger Bent Greve.

Lockouten vil, vurdrerer han, føre til, at vitale samfundsfunktioner vil gå fuldstændigt i stå. Og i et land, hvor den offentlige sektor fylder så meget, som den gør i Danmark, kommer det også til at gå ud over virksomhederne.

Mens omkring 15.000 af de statsligt ansatte er udtaget til at strejke, svarer staten nu igen ved at varsle lockout af hele 120.000 ansatte. Med andre ord er statens modsvar en hel del større.

»Man kan godt undre sig over, at man gør det så voldsomt, fordi det får så store konsekvenser,« siger Bent Greve og tilføjer at signalet, de offentlige arbejdsgivere sender her ikke er til at misforstå.

»Staten, regionerne og kommunerne signalerer, at man ikke tror på, at der kommer en løsning. Man underminerer muligheden for at finde en løsning i Forligsinstitutionen. Når man ikke tror på det, kan man lige så godt gøre det voldsomt og omfattende med det samme. Det er helt uden sidestykke, og det sætter i virkeligheden også hele den danske model under pres.«

Situationen er ifølge arbejdsmarkedsforskeren langt værre end sidst, danskerne oplevede en storkonflikt tilbage i 1998. Bent Greve læser også lockoutvarslet som en klar opfordrig til politikerne på Christiansborg.

»Folketinget kan ikke leve med de konsekvenser, en lockout vil få. Derfor kan vi forvente, at der ret hurtigt kommer et indgreb fra Folketinget,« vurderer Bent Greve.

Udsigten til et lovindgreb huer mildt sagt ikke fagforbundet FOA, der dog står fast på at konflikte, hvis det er det, staten, regionerne og kommunerne vil.

»Det er en helt unødvendig og skadelig skærpelse af konflikten. De kommer ikke med løsninger, kun med truslen om at kaste Danmark ud i kaos,« siger forbundsformand Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

Kommunernes arbejdsgiverorganisation, KL, skriver i en pressemeddelelse, at beslutningen om at varsle lockout er en 'svær beslutning', men forklarer:

»Det er KLs eneste redskab for at lægge pres på forhandlerne og undgå en konflikt, som ellers kan risikere at trække ud i månedsvis. Vi ønsker at løse det her med parterne ved forhandlingsbordet i forligsinstitutionen og opfordrer Folketinget til at overlade det til parterne at finde en løsning,« siger næstformand for KL, Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S).