Lyt til artiklen

Forbrugerrådet Tænk og e-mærket opfordrer til årvågenhed, når der handles på nettet, for at undgå svindel.

Med black friday fredag og julen lige om hjørnet er det højtid for handel over nettet.

Men der er god grund til at være ekstra opmærksom, når man køber varer over nettet, fordi omkring 250.000 hjemmesider forsøger at svindle danske forbrugere.

Det oplyser e-mærket, der er en dansk certificeringsordning for webshops.

Martin Paludan, der er pr-ansvarlig ved e-mærket, formoder, at det særligt vil være elektronikvarer, som vil blive udbudt på svindelsider for tiden.

»Her mod black friday vil vi typisk se en stigning i elektronik og de ting, vi normalt vil se til black friday,« siger han.

Han kalder svindelsiderne lumske og smarte, da udbuddet af falske varer på svindelsiderne følger, hvad der er populært på netop den årstid.

Om sommeren vil det derfor være sandaler og badetøj, som det forsøges at svindle med, mens det om vinteren kan være støvler og julegaveidéer.

E-mærket følger med i udviklingen af svindelsider. Det baseres i høj grad på anmeldelser, som ordningen får fra brugere via e-mærkets hjemmeside.

Ordningen har et digitalt værktøj, som kan søge på nettet efter falske sider på baggrund af anmeldelser fra brugerne, og når den fodres med data, kan den lære at finde svindelsider på egen hånd, forklarer Martin Paludan.

Desuden bliver anmeldelserne gennemgået af en ansat ved e-mærket, som ser nærmere på de enkelte hjemmesider for at verificere, om der er tale om svindel.

Både e-mærket og Forbrugerrådet Tænk opfordrer til, at forbrugerne er ekstra opmærksomme, når de handler via nettet.

/ritzau/