Det skulle have været en stor festdag i London – i stedet endte det i en regulær skandale med 49 anholdte, 19 sårede betjente og rå vold på stadion.

England spillede søndag sin første store finale siden VM i 1966, men i stedet for glade fans og fed fodboldstemning udviklede dagen sig til et mareridt for størstedelen.

Ja, England tabte på Wembley, og Italien blev europamestre, men det er de engelske fans' opførsel, der forarger verden over dagen derpå.

Allerede fra morgenstunden på finaledagen blev der drukket tæt over hele London, mens billeder af feststemte englændere tikkede ind på sociale medier. Et par timer inden kampstart tog det hele dog en alvorlig drejning.

Foto: PETER CZIBORRA
Vis mere

Her forsøgte flere hundrede fans uden billet at bryde sikkerhedsbarrieren og storme Wembley, hvilket blev fanget på adskillige videoer, hvor man kan se fans, der overmander sagesløse stewarder.

Og selvom de officielle myndigheder startede med at sige, at ingen var kommet ind på selve stadion, viste billeder og vidnesbyrd en hel anden virkelighed.

Independent-journalisten Melissa Reddy var på stadion og meldte om mange fans uden billet, der skabte usikkerhed:

'Fans uden billet fortsatte med at komme ind på stadion, da åbningsmålet blev scoret. Gangene er fulde, trapperne blokeret og handicapområdet foran pressepladserne er stuvende fuldt. Betalende fans tigger stewarder om at hjælpe dem ud. Børn er bange, sæder er stjålet. Usikkert,' lød den ildevarslende melding på Twitter.

Siden ændrede den officielle forklaring sig til, at en 'mindre gruppe' fans var lykkedes med at komme ind.

Hvordan kunne det lade sig gøre på et topmoderne stadion som Wembley? B.T. har forsøgt at få en kommentar fra UEFA, men indtil videre er der tavshed fra det europæiske fodboldforbund, der heller ikke har meldt noget ud til andre medier. Heller ikke en gennemgang hos de engelske medier giver særlig meget brugbar viden omkring de skandaløse scener ved EM-finalen.

For det stoppede heller ikke her. Det udviklede sig nemlig til rå vold på Wembley – og også uden for stadion. En video, der er blevet delt verden rundt, viser fans, der slås med hinanden ved en af indgangene på stadion. Det er endnu ikke bekræftet, hvad sammenhængen er, men på videoen, som du kan se længere oppe i artiklen, kan man se en ung dreng blive slået af en ældre mand, mens der hersker regulær kaos og slåskamp.

Da det engelske nederlag stod klart, eskalerede situationen også i London. Det engelske politi måtte anholde 49 personer i løbet af dagen, mens 19 betjente er kommet til skade i forsøget på at kontrollere situationen og de ustyrlige fans.

I sidste ende faldt der ro på – men mandag morgen, mens Italien kan feste over en ny EM-triumf – er der kun spørgsmål og hovedrysten tilbage over, hvad der gik galt.