Flere russiske politikere og en tidligere verdensmester i boksning er rasende på Danmark.

Mere præcist er de vrede på dansk politi. Og det er blevet en historie i Rusland.

Forklaring følger.

Længe har det stået klart, at det vil blive mere end almindeligt svært for russiske fodboldfans at komme ind i EU-lande – herunder Danmark – for at støtte deres hold ved den kommende EM-slutrunde.

Her skal Rusland blandt andet spille en kamp mod Danmark 21. juni. Og fra russisk side har der været tydelig vrede over, at fans af nationalmandskabet ikke kan komme ind til kampene.

Det skyldes blandt andet, at den coronavaccine, som mange russere har fået, kaldet Sputnik V, ikke er godkendt af de europæiske sundhedsmyndigheder.

De manglende russiske fans i Københavns gader betyder dog formentlig en markant mindre opgave for politiet i hovedstaden.

Det fortalte chefen for beredskabet ved Københavns Politi, Peter Dahl, tidligere på ugen til B.T.

Russiske fans bliver formentlig ikke en del af fanbilledet i København, når EM går i gang.
Russiske fans bliver formentlig ikke en del af fanbilledet i København, når EM går i gang. Foto: PHILIPPE HUGUEN
Vis mere

Han sagde blandt andet:

»Ruslands fans ... Det er noget andet. De kommer nok ikke ind. Så der er vi nok blevet reddet lidt,« sagde han og uddybede:

»Erfaringen siger, at russiske fans er noget mere ressourcekrævende. Ofte har de haft et ønske om bidrage til uorden og slagsmål. Vi ved selvfølgelig ikke, om det ville gøre sig gældende, hvis de kom til København nu her. Men erfaringen siger, at der er mere alvorlige problemer med fans fra Østeuropa,« sagde Peter Dahl.

Han henviser blandt andet til scener i den nordfranske by Lille under EM-slutrunden i Frankrig i 2016.

Der var voldsomme optøjer mellem russiske og engelske fans i franske Lille i forbindelse med EM 2016. De russiske fans må vi dog nok undvære ved EM i København.
Der var voldsomme optøjer mellem russiske og engelske fans i franske Lille i forbindelse med EM 2016. De russiske fans må vi dog nok undvære ved EM i København. Foto: LEON NEAL
Vis mere

Her opstod der flere gange tumult og optøjer, hvor russiske fans var involveret.

Men Peter Dahls udtalelser falder ikke i god russisk jord. Flere toppolitikere har bemærket udtalelserne og raser mod dansk politi.

Blandt dem er den tidligere verdensmester i sværvægtsboksning Nikolai Valuev, som efter sin meget berømte karriere er gået ind i politik.

»Lad os håbe, at dansk politis kollektive lettelse ikke har skabt trafikpropper i det danske kloaksystem. Lad det danske kloaksystem håndtere politimændenes lindring,« lyder den noget latrinære bredside fra den verdensberømte eksbokser, der er medlem af det russiske parlament Dumaen for Vladimir Putins parti, Forenet Rusland, ifølge det russiske medie Sport-Express.

Den tidligere verdensmester i sværvægt og nu russiske politiker Nikolai Valuev raser mod dansk politi.
Den tidligere verdensmester i sværvægt og nu russiske politiker Nikolai Valuev raser mod dansk politi. Foto: ALEXANDER NEMENOV
Vis mere

Men Valuev, der blandt andet er kendt som 'Beast from the East' og 'The Russian Giant', er langtfra alene med hård kritik af dansk politi.

Også parlamentsmedlemmerne Dmitry Svishchev og Svetlana Zhurova er vrede.

Dmitry Svishchev, der har siddet i parlamentet siden 2011, hvor han har arbejdet specifikt med sport, mener, at netop russiske fans er blandt de mest rolige i hele Europa.

»Det her er diskrimination baseret på etnicitet. Jeg synes ikke, vi skal se vores fans som bøller. Der er hooligans i alle lande. Og sammenlignet med europæiske fans er russiske fans de mest rolige og velorganiserede. Vi husker blandt andet, hvordan briterne opførte sig i Marseille,« siger han med henvisning til EM-slutrunden i 2016.

Nikolai Valuev sammen med den russiske præsident, Vladimir Putin, hvis parti han repræsenterer, efter boksekarrieren blev lagt på hylden.
Nikolai Valuev sammen med den russiske præsident, Vladimir Putin, hvis parti han repræsenterer, efter boksekarrieren blev lagt på hylden. Foto: ALEXEI NIKOLSKY
Vis mere

Heller ikke Svetlana Zhurova holder sig tilbage.

Inden hun begyndte sin politiske karriere, var hun en berømt hurtigskøjteløber med en guldmedalje fra vinter-OL Torino i 2006 på cv'et.

Hun siger:

»Hvorfor skulle der opstå optøjer i Danmark? Det her er en klar provokation fra deres side.«

Svetlana Zhurova da hun i 2006 vandt olympisk guld i hurtigskøjte-løb i Torino. Nu er hun blevet politiker. Og hun er utilfreds med dansk politi.
Svetlana Zhurova da hun i 2006 vandt olympisk guld i hurtigskøjte-løb i Torino. Nu er hun blevet politiker. Og hun er utilfreds med dansk politi. Foto: YURI KADOBNOV
Vis mere

Andre læser også