De har kæmpet for det i mange år, og de kommer også tættere på, men de er på ingen måde i mål.

For selvom kvindefodbold i hele verden har vokset sig større og større de seneste år, så er det stadig, som om der mangler noget i Danmark.

Det mener den danske landstræner, Lars Søndergaard, i hvert fald.

»Udviklingen i kvindefodbold har været eksplosiv. Men også mere i udlandet, end den har været i Danmark. Der er kommet mere fokus på det, og det hele er blevet mere professionelt. Men det er stadig i kølvandet på andre ligaer, at det sker herhjemme,« siger han som det første, da han onsdag møder pressen på EM-træningsanlægget i London.

Her kan han spejde ud over en trup, hvor flere af de danske spillere er på kontrakt i store klubber rundtomkring i verden.

Men det har også krævet adskillige vågne timer og ressourcer fra både spillerne og DBU at nå hertil.

»DBU er steppet op, for forholdene har ikke altid været lige gode. Slet ikke da jeg kom til som landstræner. Der kunne man godt se et forbedringspotentiale. Men der er blevet arbejdet rigtig godt med det de seneste år, og vi har fået meget bedre forhold nu,« forklarer Lars Søndergaard.

Landstræneren glæder sig ligeledes over den udvikling, som han lige nu kan stå og kigge på, men der skal meget mere til, erkender han.

Landstræner Lars Søndergaard.
Landstræner Lars Søndergaard. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Der er sket så mange ting, og vi er på rette vej, men vi er slet, slet ikke i mål. Langtfra. Jeg savner, at der er nogle af de større klubber herhjemme, der byder ind. Det gør man i udlandet. Så vil vi få en accept af, at kvindefodbold ikke er til at holde tilbage.«

I første omgang er planen dog – ud over at komme langt ved slutrunden – at bruge EM på at skabe en større interesse for det danske kvindelandshold.

For de jagter nemlig en kæmpe drøm: det folkelige gennembrud.

»Jeg håber virkelig på, at vi får det gennembrud. Det rigtige gennembrud. Men det kommer også kun, hvis vi kvalificerer os kontinuerligt til slutrunder. På den måde kan der komme noget eufori.«

Danmark tager fredag hul på EM, når Tyskland er første modstander i gruppen, der også tæller hold som Spanien og Finland.