Det danske kvindelandshold er ude af EM, og når landstræner Lars Søndergaard gør boet op efter tre kampe, så er der én ting, der virkelig nager ham.

Og det er det held – eller mangel på samme – som Danmark havde, da EM-puljerne blev trukket ud af UEFA.

Møder med gruppemodstanderne Tyskland og Spanien blev nemlig til nederlag og et EM-exit, og den danske skæbne ville have set noget anderledes ud, hvis Danmark bare havde været i en anden gruppe, mener landstræneren, der undervejs også så sit hold slå Finland med 1-0.

»Det var jo virkelig dødens gruppe, den vi havnede i. Vi mødte jo to virkelig gode modstandere, og det ærgrer mig grænseløst, at vi kom i denne gruppe. Men sådan er det jo med lodtrækningsheld. For jeg synes bare ikke, at der i de andre grupper bliver spillet i et lige så højt tempo, som vi har været med til at gøre,« lyder det fra Søndergaard.

Så Danmark havde været i kvartfinalen, hvis I havde været i en anden gruppe?

»Ja … Men det koster heller ikke noget at sige lige nu,« siger han med et stort smil.

Og landstræner Lars Søndergaard kan da have en pointe.

I hvert fald hvis man ser på det danske landsholds 0-1-nederlag til Spanien, hvor utallige brændte chancer blev kostelige i en kamp, hvor Danmark var kæmpe underdogs.

Foto: DYLAN MARTINEZ
Vis mere

»Vi manglede lige det der sidste held, hvor det lykkes. Spanien vandt kun, fordi vi var nødt til at åbne helt op til sidst, for ellers spillede vi jo fuldstændig lige op med det hold, jeg mener, har været det bedste hold i Europa i de sidste år.«

Landstræner Lars Søndergaard mødte søndag pressen med en hæs stemme, efter en lørdag aften med raseri og opmuntring til sine spillere.

»Jeg var noget mere aktiv på sidelinjen, fordi vores gameplan krævede meget af spillerne, der ikke har været vant til at spille, som vi gjorde. Det var nok det, der gjorde mig hæs,« siger Søndergaard.

»Og jo, så var der faktisk nogle af de mulige straffespark, der kan have gjort det ved min stemme. Man er jo virkelig oppe at køre, og der var særligt én situation, der fik mig op, da Pernille blev hevet ned af målmanden – jeg tænkte, om der var rødt kort. Det er små ting, men de små ting gik ikke vores vej i dag, synes jeg, men det er en del af gamet.«

Nu vender landsholdet og Lars Søndergaard snuden hjem mod Danmark, hvor forberedelserne til næste års VM kan gå i gang.

De tre EM-kampe har været enormt værdifulde for landsholdet, mener landstræneren, der regner med at have sit job og den samme trup til rådighed ved næste sommers slutrunde i Australien og New Zealand.

»Jeg har en kontrakt, der fortsætter, og efter denne oplevelse, vil jeg fandeme også have det VM med. Så det kan jeg sige 100 procent – hvis det altså står til mig. Og hvad pigerne angår, så er de ikke gamle nok til at stoppe,« siger Lars Søndergaard, som søndag rangerede EM-slutrunden som den største oplevelse i karrieren.

Det skyldes blandt andet også den støtte, som landsholdet har fået ved de tre kampe i London.

»Den fanklub og den opbakning, der er kommet, den var jo ikke til at forestille sig for bare et år siden. Der var 1200 fans i går, og det er jo lige før, at vi ikke spillede for 1200 fans for to år siden. Jeg håber, de sparer penge sammen, så de kan tage med til VM næste år,« slutter landstræneren og binder sløjfe på sommerens EM-slutrunde.

HER kan du læse B.T.s dom over den sidste kamp ved slutrunden, hvor Pernille Harder, Simone Boye og Rikke Sevecke var blandt de bedste danske spillere.