Det virker meget stærkt, nå det islandske landshold efter kampen går ud og takker deres fans. Spillerne klapper synkront og i en stadig hurtigere rytme i takt med fansene, mens der råbes 'hu' imellem klappene. Som i en islandsk variation over det new zealandske rugby-landsholds tradionelle maori-krigsdans, hakaen, bare endnu stærkere, fordi fansene er så stor en del af ritualet.

En flok tapre fodboldkrigere, der vender hjem til stammen efter at have været i kamp, og som deler det opnåede bytte, pointene, med den store vikingefamile, som er rejst med på togtet til Frankrig.

Men hvad betyder det egentlig? Og hvorfor gør de det? Vi spurgte Islands kultur-, sports- og uddannelsesminister Illugi Gunnarson. Ligesom en stor del af resten af befolkningen fra saga-øen er han i Frankrig, hvor han følger sensationsholdet gennem EM-slutrunden.

»Det betyder ikke noget, men det er helt fantastisk. Det er vikingernes efterkommere, og det er et meget maskulint 'hu',« fastslår ministeren.

Han er ligesom alle andre islændinge helt oppe og køre over den islandske succes ved EM-slutrunden.

»Alle på Island er begejstrede over det her. Vi har aldrig mødt England i en betydende landskamp, kun i venskabskampe, og så slår vi dem. Det er så stort, at det er svært at sætte ord på,« siger ministeren.

Island møder nu Frankrig i kvartfinalen på søndag, og Gunnarson øjner en ny mulighed for at overraske.

»Det er jo sådan det er med fodbold, alt kan ske. Hvis vi også slår Frankrig, går det helt amok. Det er allerede et eventyr, men hvis vi også slår Frankrig, bliver det endnu mere end det. Så kan det godt være, at det går udover vores økonomi, fordi folk ikke kommer på arbejde om mandagen,« siger ministeren med et stort grin.

Island har tidligere været en del af det danske, men i 1944 løsrev man sig definitivt. Island vil næppe være en del af Danmark igen, men måske vi kan blive en del af Island og få del i den fantastiske fodboldsucces.

Vil det være en mulighed for Danmark at blive tilsluttet til Island?

»Ha-ha. Nu skal vi måske lige huske, at Danmark også engang har lavet fantastiske resultater. Og Island har faktisk aldrig slået Danmark i en landskamp. Men hvis vi slår jer næste gang, hvor vi mødes, så kan det være, vi kan tale om det.,« siger den islandske minister muntert.