Som jeg ser det, er der seks lande, der kan vinde EM.

Og den gode nyhed er, at Danmark er iblandt dem.

Foto: PHILIPP GUELLAND
Vis mere

Danmark
Lad os bare smide forbeholdene. Danmark har et stærkt, sammenspillet hold med spillere fra højeste hylde på stort set alle positioner. Desuden har vi et trumfkort i målet. Jeg ved af egen erfaring, at alt kan ske, når man har en Schmeichel. Jeg har tidligere været bekymret for Simon Kjær, men han har en stor sæson bag sig i AC Milan. Vores landshold fungerer nærmest som et klubhold med mange spillere, der har været med i mange år. Hierarkiet er 100 procent på plads, nøglespillerne er det perfekte sted i deres karriere, ingen virker slidte, og det ser ud, som om Kasper Hjulmand har tilført holdet yderligere dynamik. Hvad så med kampen mod Tyskland? Jamen, når vi kan spille uafgjort med Tyskland på en offday, hvad kan det så ikke blive til?

Foto: FRANCK FIFE
Vis mere

Frankrig
Turneringens store favorit. Det kan ikke være anderledes. Verdensmestre. Vinder af en svær Nations League-pulje med den ene afklarede præstation efter den anden. Landstræner Didier Deschamps har taget en chance ved at inkludere Karim Benzema i truppen, men han må jo vide, hvad han gør. Kan Benzema overføre sin forrygende form fra Real Madrid, bliver den franske offensiv umulig at have med at gøre. Det svage punkt er målmand Hugo Lloris, men Frankrig har den fornødne klasse til at beskytte ham. Hvad var det, Deschamps sagde til sit hold i pausen af VM-finalen 2018? »Rolig, gutter. Bare sørg for at give bolden til Kylian Mbappé!« Et hold med sådan en spiller kan ødelægge de andre.

Foto: CRISTINA QUICLER
Vis mere

Spanien

Det kan vise sig at være et snedigt træk af Luis Enrique at udelade anfører Sergio Ramos. Det kan give ny energi at ruske op i hierarkiet på den måde. Spanien er ikke uden svagheder som i de gode, gamle dage, men La Roja leverede den bedste kamp af noget landshold siden VM-slutrunden i 2018, da Tyskland blev sendt hjem fra Sevilla med en syngende lussing på 6-0. Et hold, der kan spille sådan, kan også vinde EM. Den spanske trup er anderledes skruet sammen end tidligere – ikke en sjæl fra Real Madrid – og spillerne kommer fra klubber, der er vant til at vinde. Læg mærke til, at den spanske defensiv fik tilføjet en klassespiller, da Manchester Citys Aymeric Laporte for nylig besluttede at stille op for Spanien.

Foto: MIGUEL A. LOPES
Vis mere

Portugal

Tag ikke fejl. De gennemrutinerede portugisere ved, hvordan man vinder en turnering. De vandt EM 2016 og vandt også Nations League i 2019 med en finalesejr over Holland. Man må ikke stirre sig blind på nøglespillernes alder, for så længe Cristiano Ronaldo, Pepe, José Fonte og João Moutinho spiller kontinuerligt for deres klubhold, er alder jo kun et tal. Selvom deres gennemsnitsalder er 36 år. Cristiano Ronaldo kan ende med at blive et problem, men ham må man aldrig afskrive. Kunsten for landstræner Fernando Santos bliver at få de nye navne som Rúben Dias, Bruno Fernandes, Diogo Jota og Joao Felix til at funkle sammen med Cristiano.

Foto: INTS KALNINS
Vis mere

Italien
I al stilfærdighed har Roberto Mancini opbygget et landshold, der bare vinder og vinder. Italien er gået noget under radaren de senere år, fordi de ikke var med ved VM-slutrunden 2018, men holdet har ikke tabt en af sine 26 seneste landskampe. EM-kvalifikationen blev vinket af med ti sejre i ti kampe og en målscore på 37-4. Med Leonardo Bonucci som den store rorgænger har Roberto Mancini sammensat et ungt og dynamisk hold med en bomstærk central midtbane bestående af Marco Verratti fra PSG, Jorginho fra Chelsea og Nicoló Barella fra Inter. Italienerne ved, hvad det drejer sig om. Når først pomadehåret er sat, er de klar til at gå i krig.

Foto: YVES HERMAN
Vis mere

Belgien
Kevin De Bruynes skade i Champions League-finalen var et slag, for ham har Belgien brug for. Ikke mindst fordi der er så store spørgsmålstegn omkring Eden Hazard, der har to traumatiske sæsoner i Real Madrid bag sig. Men heldigvis for Belgien har de tid til at vente på De Bruyne. Roberto Martínez’ sammenspillede hold kan næppe undgå at komme videre fra den indledende pulje, og får Belgien først alle mand op i tempo, har de et voldsomt potentiale. Der er en grund til, at de har toppet Fifas verdensrangliste gennem længere tid.

Foto: DAMIR SENCAR
Vis mere

Skuffelsen
Kroatien. Sølvvinderne fra VM-slutrunden i 2018 kan sagtens ryge ud af det indledende gruppespil. De er blevet tre år dårligere siden VM. Kroatien humpede gennem EM-kvalifikationen, de leverede en patetisk indsats i Nations League, de har fået en dårlig start på VM-kvalifikationen, og i deres testkamp forleden spillede de 1-1 med Armenien. Det er blevet hverdag for alle VM-heltene, som bortset fra Mario Mandzukic og Ivan Rakitic stadig udgør stammen på holdet. Det er bare ikke noget sundhedstegn. Det er et udtryk for, at der ingen afløsere er.

Foto: DAVID W CERNY
Vis mere

Overraskelsen

Tjekkiet. Her kunne godt lure en overraskelse a la EM-slutrunden i 1996. De tjekkiske klubhold har længe gjort det godt i de europæiske turneringer, og landsholdet udgøres af en stamme af nuværende og tidligere spillere fra Slavia Prag. Tjekkiet har leveret et par fremragende kampe mod England og Belgien i løbet af det sidste halvandet år, anført af West Ham-stjernen Thomas Soucek. Tjekkiet viste også sin styrke ved at rykke op i Niveau A i Nations League, selvom hele holdet var ude med covid-19 i en vital kamp mod Skotland.