Har du fået nok af at slå græs i sommerens løb? Så er det måske ved at være tid til at investere i en robotplæneklipper. De er blevet markant bedre de senere år. Det dokumenterer denne test af tre modeller i prislejet 5.000-7.000 kroner.

Det vækker stadig lidt opsigt, når en robotplæneklipper arbejder sig frem over grønsværen i en have. Men der er sket meget på de 20 år, som er gået, siden de første græsstrå blev klippet af en robot. Selv de mest budgetvenlige modeller er pålidelige, driftssikre og veludstyrede – det viser denne test af tre repræsentanter fra den populære prisklasse 5.000-7.000 kroner – og langt bedre end for blot få år siden.

LOG IND PÅ PLUS og læs hele den omfattende test af de tre robotplæneklippere: Texas Smart G-force SB900, Robomow MC400 og Worx Landroid WG754 E.

Læs også: Robot-potten passer din plante - Stærkere elektronik i hjemmet - Asus’ robot tager sig af husholdningen - Superkloge robotter kan erobre verden


Har du fået nok af at slå græs i sommerens løb? Så er det måske ved at være tid til at investere i en robotplæneklipper. De er blevet markant bedre de senere år. Det dokumenterer denne test af tre modeller i prislejet 5.000-7.000 kroner.

Det vækker stadig lidt opsigt, når en robotplæneklipper arbejder sig frem over grønsværen i en have. Men der er sket meget på de 20 år, som er gået, siden de første græsstrå blev klippet af en robot. Selv de mest budgetvenlige modeller er pålidelige, driftssikre og veludstyrede – det viser denne test af tre repræsentanter fra den populære prisklasse 5.000-7.000 kroner – og langt bedre end for blot få år siden.

Der er mange ligheder mellem de tre testede modeller. Som stort set alle robotplæne-klippere består de af et chassis med to store faste, drivende baghjul og et eller to små, drejelige forhjul. Mellem hjulene under robotten sidder klippeanordningen, der kan være en roterende klinge (mest almindeligt) eller en slags drejeskive med små barberblade, der kan svinge om sig selv, såkaldte pivot-knive. De snitter græsset i bittesmå stykker, og de små bidder ’bioklip’ skulle give fin grobund for nyt og sundt græs.

Kabel rundt om plænen

Robotternes elmotorer får strøm fra et genopladeligt litium-ion-batteri på typisk 24-28 V, og batteriet oplades fra stikkontakten, når robotten står i sin særlige ladestation. Særdeles praktisk er det, at mange modeller (også de tre testede) nu leveres med ekstra lang ledning til deres ladestationer, så du ikke skal bakse med forlængerledninger.

Hjernen ombord er en lille programmerbar computer med tastatur, der bl.a. kan indstilles til at holde styr på plænens størrelse, maskinens arbejdstider og ’fritider’. Betjening og programmering sker via et tastatur og et display på oversiden. En stor rød stopknap er de fleste robotklipperes ’nødbremse’, og en særlig knap kommanderer robotten hjem til opladning.

Før robotten ruller af sted, skal der lægges et ’kantkabel’ hele vejen rundt om græsplænen samt de områder i haven, hvor robotten ikke må komme (blomsterbede, grusarealer, vandbassiner mv.). Kantkablet udsender impulssignaler, som robotten registrerer, og det er vigtigt at udlægge kablet fornuftigt, da maskinerne som regel kører lidt over dem (typisk 20-30 cm), inden de stopper og ændrer kurs. Derfor bør kablet ikke lægges tættere græskanten end 30-40 cm (der følger gerne en skabelon med i pakningen) og bues blødt om hjørnerne.

Kablet holdes stramt og på plads med kabel-pløkker, der slås ned i græsset med 70-80 cm mellemrum, og hvis underlaget er lidt ujævnt gerne tættere, ligesom det er en god idé at lægge kablet dobbelt mellem to pløkker hist og pist, så der er ekstra længde at tage af, hvis du vil lægge kablet lidt om (eller robotten klipper det over under arbejdet, hvilket sagtens kan ske, hvis det ikke er stramt nok).

Kantkablet afstikker ydergrænserne for robottens færden, men dens adfærd i øvrigt hen over græsset er ret tilfældig, idet den stort set blot ruller rundt på må og få ud fra en filoso om, at den på den måde før eller senere får klippet hele plænen. Løse forhindringer som børnelegetøj og lignende skubber robotten blot til side, men møder den faste forhindringer som træer, stopper klippefunktionen, og klipperen bakker som en anden legetøjsbil, drejer rundt og fort-sætter i en anden tilfældig retning. Endnu er økono-miklipperne ikke så smarte, at de kan ”se” plænens kanter, grænser og forhindringer. Det burde ellers være en overkommelig opgave at designe dem lidt mere intelligente ligesom mange robotstøvsugere, der selv kan registrere og undvige trapper, ledninger og andre besværligheder.

Robotplæneklipperen er ikke populær blandt tyve. Den er sikret med en pin-kode. Regn tåler den sagtens, og alle tre testmodeller er monteret med en regnsensor, som automatisk får dem til at køre i ly i ladestationen under byger og uvejr.

Test af tre robotter

Slideren fra Texas er bagest udstyret med en stor, rød stop-knap.
Slideren fra Texas er bagest udstyret med en stor, rød stop-knap.
Vis mere

Texas Smart G-force SB900 - 6.000 kr

EGNER SIG BEDST TIL ENKLE HAVER

Fungerer bedst i regelmæssige haver uden alt for mange specielle forhold.

Til 6.000 kroner er Smart G-Force SB900 fra danske Texas en populær model på markedet. Maskinen leveres med alt nødvendigt tilbehør inkl. en informativ og let forståelig brugsanvisning. Klippe-mekanismen er en skive med tre roterende pivot-knive.

SB900 har et godt og funktionelt design med iøjnefaldende gul topplade, der beskytter LCD-touchpanelet mod pollen og snavs. Under toppladen sidder også en stor drejeknap, der indstiller klippehøjden mellem 20 og 60 mm.

Når du har indstillet dato og klokkeslæt, er der mange muligheder for at vælge robottens arbejdstid mv. Et fornuftigt fabriksprogram sikrer dog, at du kan tage maskinen i brug med det samme. Bag toppladen sidder en kæmpestor rød stopknap, der om-gående standser robotten. Men skal du rense knivene eller andet, skal du afbryde maskinen på en hovedafbryder, der desværre er placeret utilgængeligt inde under maskinen, så du skal løfte bagen-den langt op for at se og nå den.

Med pivot-knive arbejder denne klipper bedst på tørt græs.
Med pivot-knive arbejder denne klipper bedst på tørt græs.
Vis mere

SB900 kører på to store og kraftige drivhjul bagtil og et lille drejeligt hjulsæt foran. Motoren forekommer særdeles kraftig, og robotklipperen rammer derfor også med en vis kraft ind i forhindringer som træer og havemøbler (faktisk væltede den under testen et lille havebord). Men det er svært at forudsige i hvilken retning, robotten vil fortsætte. Som oftest drejer den 180 grader, og det resulterer lige så ofte i, at maskinen bumper ind mod de samme steder igen og igen eller kører tværs fra side til side på smalle plænestykker langs en husgavl eller mellem to træer. Den er heller ikke glad for at finde rundt mellem hvemøbler. Til gengæld viste testen, at den uden problemer kan forcere skråninger på op til 40 procent.

Hjem i regnvejr

Maskinen har regnmåler, som sender den hjem til ladestationen i regnvejr, men den kan sagtens klare en enkelt regnbyge og behøver heller ikke nødvendigvis stå overdækket i ladestationen. Den står også udmærket fast og kører jævnt, selv om underlaget er fugtigt og glat. Men som det gælder for de fleste robotplæneklipper med pivot-knive bør også Texas Smart G-Force helst arbejde på tørt græs, da våde græstrå ellers hurtigt klistrer sig fast omkring knivene og blokerer for deres rotation. Det er tydeligt, at denne robotplæneklipper først og fremmest er skabt til overskuelige og regelmæssige haver uden mange specielle forhold. Og hvis kantkablet er lagt fornuftigt og stramt med god afstand ud til kanten mv., knokler Texas Smart G-Force SB900 støt på og klipper med flot resultat.

Med den klare røde farve er det nemt at få øje på denne maskine uanset, hvor den befinder sig.
Med den klare røde farve er det nemt at få øje på denne maskine uanset, hvor den befinder sig.
Vis mere

Robomow MC400 - 7.000 kr.

TROFAST OG SOLID HELE VEJEN

Her er en plæneklipper, som du roligt kan lade ude af syne – den klarer sig selv.

Testens dyreste, israelske Ro-bomow MC400, er gedigen, modstandsdygtig og kører på tre hjul med et meget letkørende kuglehjul foran. Bagest ovenpå sidder et ret lille rødt/grønt LED-display foruden fem gode og gedigne gummiknapper samt en stor stopknap. Betjeningen sidder desværre helt ubeskyttet og udsat for græspollen, snavs og støv, der let kan klistre sig fast. Displayet viser kun de nødvendigste informationer som tid og dato, klippetid osv. samt ladetilstand og fejlkoder, men robotten leveres med et færdigt fabriksprogram, så den kan tages i brug med det samme. Mere udførlig programmering sker i øvrigt ganske nemt, og mulighederne er omfattende.

Kantkablet er kraftigt

Kantkablet er solidt isoleret kobbertråd (modsat testens to andre, der bruger tynd ringeledning), og forbindelse til stikkontakten sker gennem et dejlig langt kabel via en såkaldt strømboks, der med grønne symboler angiver, om maskinen lader, kører, har proble mer med kanttråden mv. Du kan også afbryde og genoptage programklipninger fra strømboksen. Før første ibrugtagning kan du også oplade maskinen direkte via strømboksen, ligesom du har mulighed for nem vinteropladning, så batteriet holdes frisk. Maskinen er ret lydløs.

Klingerne er trekantede, og Robomow kan endda klippe plænens kanter.
Klingerne er trekantede, og Robomow kan endda klippe plænens kanter.
Vis mere

MC400 klipper med en roterende trekantet klinge og er testens eneste, der også kan klippe kanterne. Det sker i den særlige kantklipperstilling, der får robotten til at køre med klingen helt ud over kantkablet og snuppe alt det, den ellers ikke tager under normal kørsel. MC400 klarer uden vanskelighed små tuer, dale og skråninger på op til 36 procent.

Du kan opleve, at den bliver fanget af et eller andet, og hjulene kører lidt rundt på stedet, men den er ligesom ”klar over” situationen og finder til sidst en udvej. Vi oplevede faktisk kun én gang, at den gik i stå under testen. Regn og vådt græs generer den heller ikke, men den har naturligvis regnsensor, som sender den hjem i uvejr.

Desuden findes en særli TurboMow-funktion, der træder til ved særligt højt græs og kobler fra, når den ønskede græshøjde er nået.

MC400 kan styres med en fjernbetjening, ligesom du kan få en særlig Robomow-app til din mobiltelefon.

Worx Landroid WG754 E - 5.000 kr. - TESTVINDER

VENLIG OG ENERGISK SLIDER

Den er ikke så stor i fysik og pris – men på de flete andre punkter overgår den konkurrenterne.

Umiddelbart er denne mindste robotplæneklipper til 5.000 kroner både tiltalende og tillidsvækkende. Og indtrykket holder fra det smarte sort-orange design og den kompakte og solide udformning til maskinens opførsel og klippekvalitet. Det sorte toplåg dækker og beskytter det udmærkede og overskueligt enkle LCD-display og touchpanelet, der også omfatter en hovedafbryderknap. Her sidder endvidere den store behagelige drejeknap, der justerer klippehøjden mellem 20-60 mm over fem positioner. Det gode indtryk fortsætter ned under kinesiske Worx Landroid, hvor der sidder to små uafhængige forhjul og en klippeskive med hele fire roterende pivot-knive. Landroid er forprogrammeret, så den er meget nem at tage i brug, og maskinen er både kraftig og effektiv nok til plæner op til 500 kvadratmeter. Også ladestationen er forbilledligt udført med et stort bærehåndtag, der samtidig hindrer robotten i at køre forkert ind fra siden. Som den eneste i testen gøres Worx-ladestationen i øvrigt fast med lange solide Umbraco-græsskruer frem for blot pløkker.

Kan lære mange nye ting

Programmering og betjening er enkeltheden selv, og maskinen er tilmed forprogrammeret til hurtig ibrugtagning. Men det skorter ikke på programmeringsmuligheder. Eksempelvis kan maskinen indstilles til at arbejde i op til fire områder, der er adskilt med stier på ned til en enkelt meters bredde.

Landroid finder fint hjem til den solidt forankrede ladestation og undgår fint alskens forhindringer.
Landroid finder fint hjem til den solidt forankrede ladestation og undgår fint alskens forhindringer.
Vis mere

Landroid klarer både forhøjninger, huller og andre besværligheder uden særlige protester. Og den har også en kantklipperfunktion, hvor den følger kantkablet med arbejdende knive. Det er jo i og for sig smart nok, men kræver omhyggelig lægning af kantkablet, for at robotten ikke skal klippe det over. Modsat testens øvrige angiver Worx, at kablet i givet fald blot kan flettes samen uden særlige splejsemuffer. Vi havde dog ikke nogen uheld i testperioden. Rammer Landroid en fast forhindring, bakker robotten blot og drejer 45 grader, hvorpå den fortsætter i den nye retning.

Maskinen er også ret god til at manøvrere sig ud af akavede situationer og komme fri af haveborde, stole og bænke. Kun en lille sej busk i kanten af testplænen voldte den problemer, ligesom den en enkelt gang forsøgte at kravle hen over en lav stub. Mindre genstande, grene, sten, børnelegetøj og lignende skubber robotten blot bort fra sig.