Småt er godt, i hvert fald når vi taler om det væsentligste kriterie for en bærbar, hvis den skal være vores trofaste følgesvend, hvor end vi går. Vi har kigget på fem ultra-mobile bærbare fra Acer, Asus, Lenovo, HP og Apple.

Testen tager udgangspunkt i brugen som almindelig bærbar med den bærbare på skødet eller på et bord, hvor man kan komme til det. Hvis den bærbare samtidig kan anvendes som tablet, er det kun fint, men det er ikke hovedfokus. Der er tale om ret så eksklusive modeller, og i bestræbelserne på at samle deltagerne til denne test, måtte vi desuden acceptere et større prisspænd, end vi ellers normalt ville godtage.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen samt testen af de fem modeller fra Asus, Acer, Lenovo, HP og Apple


Denne gang tager vi fem ultra-mobile bærbare under kærlig behandling. Der er tale om såvel traditionelle bærbare computere såvel som flipbare eller hybride bærbare, om man vil.

Testen tager udgangspunkt i brugen som almindelig bærbar med den bærbare på skødet eller på et bord, hvor man kan komme til det. Hvis den bærbare samtidig kan anvendes som tablet, er det kun fint, men det er ikke hovedfokus.

Vi har valgt at fokusere på lette og tynde bærbare, der er nemme at få plads til i tasken, og som ikke tynger en ned, når man skal slæbe rundt på dem. Hvilken type det er, er i denne sammenhæng ligegyldigt.

Det vil sikkert overraske flere, at der temaet til trods og med et forholdsvist begrænset antal bærbare, alligevel er tre forskellige størrelser af bærbare med i testen. Deltagerne spænder lige fra12,5« til 14«.

Der er tale om ret så eksklusive modeller, og i bestræbelserne på at samle deltagerne til denne test, måtte vi desuden acceptere et større prisspænd, end vi ellers normalt ville godtage.

Men så kan vi også garantere for, at der er tale om nogle af de mest fremtrædende bærbare computere, når lethed og mobilitet fremstår som vigtigste kriterie.

Ydelsen svinger en del blandt deltagerne her, og der er generelt ikke tale om bærbare til de tungere opgaver. Alle her i testen kan anvendes til arbejde, fritidsfornøjelser og et forholdsvist bredt udvalg af anvendelsesområder. Det er ret imponerende, hvad man alligevel kan få ud af dem brugsmæssigt.

Sådan tester vi

Testudstyr er ikke altid just let at få hjem i den grad, som vi på forlaget godt kunne tænke os det.

Vi ville af indlysende årsager meget gerne have den nye 13« MacBook Pro med i testen, ikke mindst fordi den passer ind i det overordnede tema, og fordi den med Touch Bar har tilføjet en ny brugsoplevelse til bærbare.

Det var dog så meget på vippen, om vi kunne få den med, at vi til det sidste ikke vidste, om det ville ske.

Vi kørte de sædvanlige Windowsbaserede test. Til allersidst fik vi dog alligevel MacBook Pro med. Den har vi målt og vejet ud fra kendskab til hardwaren og hands-on erfaring. Batterilevetiden har vi testet så brugsscenariet så godt som muligt er lig de i Powermark afviklede batteritest.

Klassisk MacBook Pro i sædvanlig kvalitet, fornuftig ydelse og meget lækker skærm, der overbeviser.
Klassisk MacBook Pro i sædvanlig kvalitet, fornuftig ydelse og meget lækker skærm, der overbeviser.
Vis mere

Apple MacBook Pro 13

Pris: 15.499 kroner

MacBook Pro har hidtil ikke hørt hjemme i en test som denne. Drastiske designændringer gør dog, at Apples stærkeste bærbar nu kan snige sig ind blandt de ultralette. Den nye MacBook Pro er faktisk endnu tyndere end MacBook Air, som i tidernes morgen var stjerne-eksemplet på en Ultrabook.

Den er bestemt ikke blevet mindre lækker af at tabe sig. MacBook Pro står stadig som et studie i stilfuldt computerdesign. Det er dog langt fra det eneste, der gør maskinen særlig.

Hvor man almindeligvis finder funktionstaster har MacBook Pro en Touch Bar. Den aflange touchskærm tilpasser sig det program, du arbejder med, så du får et ekstra lag af kontrolmuligheder. Visse opgaver klares nemmere, men det kræver, at programmerne understøtter Touch Bar’en, og at du dedikerer dig til at lære den ordentligt at kende.

Der er også kommet fingeraftrykslæser, så du hurtigere kan logge ind, og så har computeren fået ekstra stor touchpad med Force Touch samt forbedret tastatur med dejligt faste taster, der dog har en ret lav vandring, som man lige skal vænne sig til.

Hvad der for alvor kan løfte øjenbryn, er at tilslutningerne begrænser sig til fire Thunderbolt-porte i USB C-format. Portene er hurtige, har enorm båndbredde og understøtter et væld af standarder, men passer dine kabler ikke til formatet, skal der adaptere til. I det lange løb er det prisværdigt, at Apple ensretter standarderne, men lige nu vil det være en frustration for de fleste. Skærmen står skarpt og lækkert med flotte farver, mens stereohøjttalerne bidrager med imponerende lyd.

Det slanke ydre taget i betragtning er ydelsen glimrende. Man kan dog ikke forvente mirakler af en maskine på halvandet kilo. Trods avanceret kølesystem og hurtig ssd-lagring, lever den nye MacBook Pro ikke op til det kraft-overskud, vi har lært at forvente af forgængerne. Der skal dog en del til at ramme loftet, så sammen med fornuftig batterilevetid kan det slanke design og de smarte features være en fornuftig kompensation, hvis man altså er villig til at betale den temmelig pebrede pris for maskinen.

Alt er en smagsag, men det sorte 'rene' design fungerer godt. Den stringente enkelthed og de afrundede hjørner fungerer godt sammen. Tastaturet er ikke bagbelyst, men tasterne er let aflæselige.
Alt er en smagsag, men det sorte 'rene' design fungerer godt. Den stringente enkelthed og de afrundede hjørner fungerer godt sammen. Tastaturet er ikke bagbelyst, men tasterne er let aflæselige.
Vis mere

Acer Spin 7 - BEDSTE KØB

Pris: 10.399 kroner

For ikke lang tid siden ville en 14« flipbar bærbar, der er lidt under 11 mm tyk, være ren utopi. At det samtidig er en af de letteste bærbare her i testen, er intet mindre end imponerende.

Acer Spin 7 er testens tyndeste deltager, det er samtidig den billigste og svageste, når man kigger på den anvendte hardware. Det lyder måske ikke som den klassiske vej til succes, men der er tale om en virkelig vellykket enhed.

Spin 7 er utroligt skarpt skåret, både når det gælder tykkelsen af aluminiumskabinettet, samt designet der på en og samme tid fremstår enkelt og kraftfuldt. Kvalitetsfornemmelsen er i øvrigt også virkelig overbevisende.

Kabinettet har samme tykkelse fortil som bagtil. Når computeren klappes sammen, står man med testens tyndeste enhed, der uomstrideligt besidder en selvbevidst elegance.

Når det kan lade sig gøre, er det fordi, Spin 7 som eneste deltager benytter sig af en Intel Core i7-7Y75 processor. Resultatet er, at denne bærbare føles som en »ægte« ultra-mobil bærbar.

Forstået på den måde, at sammenlignet med konkurrenterne her i testen, så er den tydeligt svagere, når man ser på de rå målinger. I hverdagsbrug til lettere opgaver, og sågar moderat krævende opgaver, føles den absolut tilstrækkelig.

Hvis behovet kun er til lettere opgaver, som det ofte kan være tilfældet, så kan det være lige den rette bærbare. Den er til at købe for penge, kvalitets-mæssigt fejler den bestemt ikke noget, og de to USB-porte er en fin ting, så slipper man for at rende rundt med adaptere.

Spin 7 har en styrke sammenlignet med næsten alle de andre deltagere. Den er nemlig meget tyst i brug, hvilket falder tilbage på valget af processor.

Den 14« store touchskærm er klar og har et godt billede med meget fin farvegengivelse, den er dog ikke testens lysstærkeste. Touchbetjening er også her god, vi er også glade for den indbyggede clickpad, der er velbygget og med fin funktionalitet.

Tasterne er ikke store, mellemrummet fint og vandringen er tilpas lang med en fin feedback. God batterilevetid, ikke sublim.

Det kileformede udtryk, kontrasterne mellem aluminiummet og den sorte skærmbaggrund giver en vis lethed over designet, selv om den ret beset ikke er blandt testens tyndeste.
Det kileformede udtryk, kontrasterne mellem aluminiummet og den sorte skærmbaggrund giver en vis lethed over designet, selv om den ret beset ikke er blandt testens tyndeste.
Vis mere

HP Spectre x360 - TESTVINDER

Pris: 12.499 kroner

HP Spectre x360 er en flipbar bærbar, som har den lette bærbares klassiske kileformede sideprofil. Aluminiumskabinettet virker særdeles solidt, hvilket også kan føles i vægten, der, trods den kun er lidt over 1,4 kg., er testens højeste.

Udtrykket med det aluminiumsfarvede kabinet og skærmens sorte skærmområde er også klassisk. De smalle skærmrammer i siden og enhedens relative dybde får den desuden til at virke ret kompakt.

Selvom kabinettet er tyndt, er det ikke ultratyndt, der er således bagtil i ventre side blevet plads til en USB 3.0 Type A-port, og højre side af enheden er udstyret med to USC Type C-porte, så tilslutningerne er absolut velrepræsenteret for så kompakt en bærbar.

Den testede model er udstyret med en ganske kapabel hardware, når man tager dens ultralette herkomst i mente.

Processoren og rammene danner sammen med den meget hurtige pci-e ssd på 512 GB en særdeles velfungerende trio, der gør, at denne flipbare bærbare kan anvendes til mange forskellige opgaver, også de som traditionelt har været for skrappe til bærbare i denne størrelsesorden.

Det kommer dog ikke helt gratis, for helt lydløs er den bærbare ikke. Det er subjektivt sågar en af de to bærbare her i testen, hvor blæserstøjen når de højeste lydniveauer, når tingene spidser til belastningsmæssigt.

I almindeligt brug er det dog ikke dominerende, den er ikke så voldsom varm underneden, hvilket er en fordel.

Den 13,3« store skærm har et virkeligt flot og klart skærmbillede, der er meget lysstærkt. Det er en glare-skærm, så der vil være nogle reflektioner.

Touch fungerer uden nogle som helst problemer på skærmen, det samme kan siges om den indbyggede clickpad, der sikrer god betjening, og som tilmed virker gedigen konstruktionsmæssigt.

Det bagbelyste tastatur er ikke helt på samme niveau. Tasterne har en fin mellemlang vandring, der er fornuftig feedback, dog er selve oplevelsen lidt løs i det.

Batterilevetiden imponerer, her skal de andre stå tidligere op.

Kæk udstråling fristes man til at sige, ikke en kølig skandinavisk stil. Gyldent Asus-logo og bogstaver med gyldent skær, når baggrundbelysningen er tændt. Måske ikke for alle, men dejlig forfriskende originalitet.
Kæk udstråling fristes man til at sige, ikke en kølig skandinavisk stil. Gyldent Asus-logo og bogstaver med gyldent skær, når baggrundbelysningen er tændt. Måske ikke for alle, men dejlig forfriskende originalitet.
Vis mere

Asus ZenBook 3 UX390UA

Pris: 13.999 kroner

Testens mindste deltager fører sig frem i selvsikker stil med kongeblå aluminiumskabinet og guldfarvet belægning på skærmrammens kanter.

Den 12,5« store bærbare holder sig til traditionelle værdier i den forstand, at man ikke kan flippe skærmen over og benytte den som tablet. Touch er heller ikke en del af pakken, hvilket sikkert vil afskække nogle. Men ser man bort fra det, er den testede model overraskende potent for en bærbar med en kampvægt på meget beskedne 910 gram.

Den er udstyret med samme Intel Core i7-processor som sidder i Spectre x360, det er den eneste bærbare her i testen med 16 GB ram og specifikationsmæssigt er rammene også de hurtigste her i testen.

Det suppleres af en pci-e ssd på hele 512 GB, den er virkelig hurtig, hvilket kan ses af skemaet. Interessant nok scorer Asus ZenBook3 UX390 bedst af deltagerne i PCMark 8 storage-testen, der bygger på eksempler af daglige brugsopgaver, selv om den ikke scorer de hurtigste målinger i HD Tune Pro.

Der er altså tale om en yderst kvik bærbar, der samtidig nærmest ikke fylder noget. Det kan derfor være svært at tro, men tastaturet er altså lige så stort som på de andre deltagere, pladsen er bare udnyttet optimalt. Som ’ren’ bærbar er powerknappen placeret sammen med tastaturet, det er måske en lille ting, men det er bekvemt.

Den 12,5« skærm er dækket med Gorilla glas 4, den er derfor ikke immun overfor lysindfald. Til gengæld har den et meget klart og lysstærkt billede med virkelig fin farvegengivelse og en pixel-tæthed på 176,2 ppi.

ZenBook 3 fungerer virkeligt godt som rejseledsager, netop grundet den beskedne størrelse. Det inkluderer et ganske godt tastatur, der har tilpas med vandring. Samtidig føles tasterne tilpas kontrolleret.

Når blæseren går i gang, nær-mer den sig dog HP’s model, hvad blæserstøj angår. Den kan også blive lidt varm underneden bagtil.

Batterilevetiden er god ved let brug, når der knokles dykker batterilevetiden dog betragteligt.

Nydeligt designet bærbar, hvor de brugsmæssige værdier dog er i højsædet snarere end ønsket om at imponere. Grundet sin relative tykkelse er der her plads til mange tilslutningsmuligheder.
Nydeligt designet bærbar, hvor de brugsmæssige værdier dog er i højsædet snarere end ønsket om at imponere. Grundet sin relative tykkelse er der her plads til mange tilslutningsmuligheder.
Vis mere

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Pris: 20.499 kroner

Lenovo ThinkPad X1 Yoga sprænger på mange måder budgettet her i testen. Der er også tale om en gedigen arbejdshest, der er specielt tilpasset til erhvervslivets behov.

Det inkluderer erhvervsrelateret vPro arkitektur, indbygget modem, fingeraftryksscanner og LTE-modem, samt meget omfattende tilslutningsmuligheder. Ganske vist er denne 14« flipbare bærbare ikke helt så tynd som modellen fra Acer. Men den er stadig ret let at få plads til i tasken og er i sandheden en ægte letvægter.

Den lave vægt skal selvfølgelig tilskrives kulfiberkabinettet, der samtidig er forbilledlig stift. Hardwarens kvalitetsindtryk holder det vante ThinkPad-niveau, så det er en flipbar bærbar, der kan holde til at blive brugt.

På et punkt adskiller denne bærbare sig fra resten af feltet, der er nemlig indbygget LTE-modem, hvilket gør, at brugeren ikke nødvendigvis skal være indenfor et Wi-Fi netværks rækkevidde for at kunne komme på internettet.

Der mangler bestemt ikke noget ydelsesmæssigt, når man sammenligner med de andre deltagere. Hvilket man kan se af måleskemaet.

Dog får man her en processor fra sidste processorgeneration, 256 GB pci-e ssd i stedet for 512 som hos visse andre. Ssd’en er dog ifølge HD Tune Pro testens hurtigste, og PCMark 8 Storage har Yoga som den næsthurtigste her.

Touchskærmen på 14« glimrer ved at have en skærmopløsning på 2560 x 1440 pixel, det er ensbetydende med en pixeltæthed på 198,4 ppi. Hvilket er noget højere end hos flertallet her i testen.

Touch fungerer normalt rigtigt godt, men vi har oplevet enkelte udfald, hvor touch kun fungerede med pen og ikke med fingre. Det er ikke godt. Ud over det er skærmen god med fin farvereproduktion, omend den ikke er den allerstærkeste lysmæssigt.

Tastaturet inklusiv joypad og den indbyggede touchpad er en fryd at benytte, man får næsten lyst til at blive produktiv, så godt fungerer det.

Det er en dyr men dejlig bærbar (minus touchproblemer). Batterilevetiden holder sig på et godt niveau uden at imponere.

KONKLUSION: Lette at bære, svært at vælge

Nu skal overstående ikke forstås således, at man til evighed vil trippe rundt i ubeslutsomhed, hvis man skulle blive stillet mellem valget at anskaffe sig en af de fem lette kombattanter her fra testen.

Det vil sikkert gå ganske glat ud fra mærkepræferencer, prisniveau, tiltænkte brugsscenarier, og hvilke kvaliteter man ellers lægger mest vægt på.

Dog synes vi, at testens bærbare/flipbare bærbare på fineste vis viser, hvor langt teknologien generelt kan føre os.

Uagtet skærmstørrelse er grænsen for, hvad der praktisk kan lade sig gøre indenfor et bestemt segment rykket sig.

Minitualiseringen, om man vil, har fat i alle størrelser af bærbare. De kan simpelthen fabrikeres lettere og tyndere, end hvad man kunne før. Det kan yderligere gøres uden at ydelsen svigtes totalt.

Ingen af deltagerene er deciderede kraftige bærbare, men de kan alle i forskellig grad anvendes bredt til mange formål. Man er ikke bundet af kun at kunne surfe og sende e-mails eller lignende opgaver.

Selvfølgelig må man give køb på noget ved at vælge disse bærbare. Prisen er højere end bærbare med tilsvarende ydelse. Der kan være begrænset med tilslutningsmuligheder, ydelsen er ikke til det tunge arbejde, og varmeudvikling og støj kan være et problem i små enheder som disse.

Men alt i alt er der tale om vellykkede bærbare, der er som skabt til det ’frie’ folk på vej til og fra arbejde og ferie.

HP Spectre x360 bliver testvinder, den er ikke udpræget billig, men man får en fleksibel kompakt flipbar bærbar med gedigne kræfter, en god skærm og fornuftigt med tilslutningsmuligheder.

Acer Spin 7 får prædikatet bedste køb, den er simpelthen brugsmæssigt en fornøjelse, og så er den samtidig mørk, elegant og velbygget.

Asus ZenBook 3 er en dyr, men samtidig meget let og kompakt bærbar. Den overbeviser med sin egen stil, den er kraftig for typen og er udstyret med en rigtig god skærm.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga er en god erhvervsbærbar, den er utroligt velbygget med et tastatur og touchpad, der lægger op til lang tids brug. Eneste anke er touch-problemerne, som må kunne rettes med en opdatering, men det skal alligevel ikke ske.

Apples MacBook Pro er også i den nye udgave en lækker og meget velbygget bærbar. Den har en fantastisk skærm, fornuftig ydelse og batterilevetid. Den er dog i sidste ende prissat lidt højt.