Lyt til artiklen

Selvom prins Harry lørdag endelig havde fået lov til at iføre sig uniform for at ære sin bedstemor, den afdøde dronning Elizabeth, manglede der noget vigtigt på skulderen.

På venstre side var dronningens initialer blevet fjernet fra prinsens uniform. Og det er noget af et signal at sende, mener B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen.

»Man må jo virkelig sige, at det her er sådan en offentlig afstrafning af Harry, fordi han er trådt ud af det britiske kongehus. Og det bliver ekstremt synligt til denne begivenhed.«

Ifølge flere britiske medier har den 38-årige prins, der for to år siden sammen med sin kone, hertuginde Meghan, trådte ud af det britiske kongehus, følt sig ydmyget over, at dronningens initialer 'EIIR' var blevet fjernet.

Det var kun Wiliam forrest, der havde de hvide initialer 'EIIR' på det gyldne broderi på skulderen. Harrys var blevet fjernet.
Det var kun Wiliam forrest, der havde de hvide initialer 'EIIR' på det gyldne broderi på skulderen. Harrys var blevet fjernet. Foto: JESSICA TAYLOR
Vis mere

Han havde ellers ekstraordinært fået tilladelse til at iklæde sig uniformen lørdag, da han sammen med dronningens øvrige syv børnebørn stod vagt ved deres afdøde bedstemors kiste.

»Man kan jo godt forstå, at han føler sig ydmyget, når han står der ved siden af sin bror (prins William, red.), der har EIIR på skulderen. Så bliver det ikke mere tydeligt, at der er ekstremt stor forskel på status og rank i det britiske kongehus,« siger Jacob Heinel Jensen.

Ydmygelsen blev heller ikke mindre af, at prins Andrew, der ligesom prins Harry heller ikke er arbejdende kongelig længere efter afsløringen af hans tætte venskab med den kriminelle Jeffrey Epstein, fik lov at beholde initialerne, da han ekstraordinært også fik lov til at bære uniform ved en enkelt ceremoni.

At prins Andrew fik lov at bære dronningens initialer på skulderen, undrer Jacob Heinel Jensen:

Prins Harry havde et meget nært forhold til sin farmor.
Prins Harry havde et meget nært forhold til sin farmor. Foto: POOL
Vis mere

»Jeg synes, det er ret spændende og mega, mega underligt, at prins Andrew ikke har fået fjernet sine, og det, mener jeg simpelthen, er en kæmpe brøler fra det britiske kongehus’ side,« siger han og tilføjer:

»Hvis man skal sammenligne de to kriser – Megxit og prins Andrews krise – så tror jeg, det står temmelig klart, at det, prins Andrew har gjort, er meget værre, end det Harry har gjort. Og mens der i England selvfølgelig er en meget stor modvilje mod Harry, så er der en endnu større væmmelse ved prins Andrew,« siger han.

»Man skal huske på, alt ved kongehuset bliver set og fortolket, og nogle burde altså lige have set, at der bliver gjort en lidt underlig forskel i hvert fald i forhold til, hvordan briterne har det med de to prinser.«

Dronning Elizabeths initialer 'EIIR' står for 'Elizabeth' og det latinske ord for dronning 'Regina' sammen med romertallet II. Alle kongelige får unikke initialer. Prins Charles initialer lyder 'CR', som står for Charles og 'Rex', som betyder konge.

Prins Wiliam og lillebror prins Harry ankom begge i uniform lørdags. Men der var stor forskel på deres rang.
Prins Wiliam og lillebror prins Harry ankom begge i uniform lørdags. Men der var stor forskel på deres rang. Foto: AARON CHOWN
Vis mere

Ifølge Daily Mail bæres initialerne normalt kun af dem, der er i monarkens tjeneste. Prins Harry havde tidligere ret til at bære initialerne, da han blandt andet havde funktion af personlig assistent for dronningen kaldet 'Personal Aide de Camp of the Queen'.

Men da han meldte sig ud som arbejdende medlem af det britiske kongehuset, mistede han den post.

Ifølge britiske medier menes det, at årsagen til, at initialerne er fjernet, skal findes i reglerne for kongelig påklædning fremfor en direkte chikane af prinsen.