Lyt til artiklen

Det går ikke ubemærket hen, at prins Andrew pludselig er dukket op i det offentlige søgelys igen.

Den seneste tid har prins Andrew ellers holdt lav profil, efter han blev frataget alle sine ærestitler for sin forbindelse til den nu afdøde milliardær Jeffrey Epstein og anklager om flere seksuelle overgreb.

Men siden dronning Elizabeths død torsdag i sidste uge, har den skandaleombruste prins spillet en mere fremtrædende rolle, end vi har set det seneste stykke tid.

Blandt andet fulgte han dronning Elizabeths kiste gennem Londons gader fra Buckingham Palace sammen med resten af kongefamilien.

Prins Andrew hylder sin mor i en ny erklæring.
Prins Andrew hylder sin mor i en ny erklæring. Foto: Tolga Akmen
Vis mere

Og det at prins Andrew ved flere lejligheder de seneste dage er vendt tilbage i det offentlige søgelys, har fået talspersoner for Jeffrey Epsteins ofre til at reagere.

Mariann Wang, der repræsenterede flere Epstein-ofre, kalder det nemlig, ifølge The Guardian, »mere end skamfuldt at se Andrew blive tildelt nogen form for statssponsoreret ære eller privilegium,« efter hans fortid og tilknytning til Epstein.

»De modige kvinder, der trådte frem for at holde Epstein og andre til ansvar, fortjener bedre. Hans tidligere adfærd og dømmekraft gør det klart, at han ikke er værdig til nogen statsstøttede privilegier, herunder at høste fordelene ved at være kongelig,« siger hun.

En anden talsperson kalder det for »indbegrebet af dårlig dømmekraft«, og en »forlegenhed af kongehuset,« ligesom det lyder, at Andrews offentlige optrædener kan påvirke ofrene negativt. Billederne af Andrew kan nemlig give et indtryk af, at alt er tilgivet.

Her ses kong Charles, prinsesse Anne og prins Andrew under turen i Skotland.
Her ses kong Charles, prinsesse Anne og prins Andrew under turen i Skotland. Foto: PHIL NOBLE
Vis mere

Da Andrew sammen med sine tre søskende fulgte sin mors kiste den sidste del af vejen hen til St. Giles katedral i Edinburgh mandag, lød der også tilråb mod den britiske prins.

»Andrew, du er en syg, gammel mand,« lød det fra en mand, der nu er anholdt og sigtet for et brud på freden i forbindelse med den royale mil.

Mens manden blev ført væk fra stedet, råbte han højlydt: »Ulækkert« i retning af den royale procession.

Derudover kan man på videoklip fra hændelsen høre, at manden siger:

»Jeg har ikke gjort noget forkert.«