Lyt til artiklen

Knap har den nye britiske monark kong Charles for alvor indtaget sin rolle, før nye problemer lurer for det britiske kongehus.

Dronning Elizabeths død har ført til et gevaldigt kaos i hierarkiet i de royale gemakker, og det har givet den nye konge en kæmpe udfordring.

Det britiske kongehus styres nemlig foruden regenten af et råd af kongelige – de såkaldte 'Counsellors of State' –  som normalt er regentens ægtefælle samt de fire næste i arvefølgen. Det er også en eller to af disse, der kan agere stedfortræder for regenten.

Problemet er bare, at tre ud af de fem er mere eller mindre diskvalificerede til stillingen.

Der er rod i magthirarkiet i det britiske kongehus. Både prins Andrew og prins Harry har mere magt end prinsesse Anne og prins Edward, som ellers har en reel funktion og arbejder for kongehuset.
Der er rod i magthirarkiet i det britiske kongehus. Både prins Andrew og prins Harry har mere magt end prinsesse Anne og prins Edward, som ellers har en reel funktion og arbejder for kongehuset. Foto: POOL
Vis mere

Udover kong Charles og prins William er de næste tre i arvefølgen nemlig den skandaleramte prins Andrew, prins Harry, der har valgt at forlade kongehuset, samt prins Andrews datter, prinsesse Beatrice, som aldrig har haft en vigtig funktion i kongehuset.

Og det er et kæmpe problem, mener B.T.s internationale korrespondent Jakob Illeborg, der har et godt kendskab til Storbritannien.

»For to af dem er det jo decideret problematisk – selvfølgelig allermest for Andrew. Han er jo alt andet lige persona non grata, som kun er blevet tålt, fordi han var dronningens yndlingssøn. Men det forventes ikke, at hans bror vil give særlig mange privilegier eller muligheder.«

»Andrew vil formentlig blive gemt væk så meget som muligt. Og hvis han skulle være stedfortræder for kong Charles, så ville det være en PR-mæssig katastrofe uden sidestykke. Det ville jo ikke kunne ske,« siger Jakob Illeborg.

Kong Charles ser ud tiul at have stor tillid til sin søster, prinsesse Anne.
Kong Charles ser ud tiul at have stor tillid til sin søster, prinsesse Anne. Foto: POOL
Vis mere

Men det britiske kongehus rejser meget for at komme rundt i Commonwealth, og derfor kunne der opstå en situation, hvor prins Charles for eksempel er i Australien, og prins William bliver syg, og hvor man må bruge en stedfortræder.

»Der kunne opstå et tilfælde, hvor prins Andrew var den eneste, der kunne træde frem. Så det problem alene, det er en gyser,« lyder det fra Illeborg, der heller ikke giver meget for hverken prins Harry eller prinsesse Beatrice som stand-in for monarken.

»Det er jo ikke et A-hold, du stiller der. Det kan man ikke sige,« lyder det fra Illeborg.

Der er dog andre i det britiske kongehus, som sagtens kunne ses som en værdig stedfortræder for den nye konge – nemlig kongens lillesøster, prinsesse Anne, eller hans lillebror, prins Edward.

Prinsesse Beatrice har aldrig haft en fremtrædende rolle i det britiske kongehus. Men pludselig er hun blevet 'Counsellor of State'.
Prinsesse Beatrice har aldrig haft en fremtrædende rolle i det britiske kongehus. Men pludselig er hun blevet 'Counsellor of State'. Foto: POOL
Vis mere

Prinsesse Anne har i årevis været et af de mest populære medlemmer af det britiske kongehus og er højt respekteret, da hun er det hårdest arbejdende medlem af kongehuset.

Men da mandlig arvefølge gik forud for kvindelige arvefølge, da hun blev født, er hendes to yngre brødre og deres børn foran hende i tronfølgen.

Flere britiske kommentatorer mener dog, at Kong Charles vil forsøge at lave loven om, så hans søster og lillebror, prins Edward, vil få en mere fremtrædende rolle.

Og det vil være en god løsning, mener Illeborg:

Det kan godt være, at prins Harry gik bag sin faster, prinsesse Anne, ved dronning Elizabeths begravelse. Men han er Counsellor of State, og det er hun ikke.
Det kan godt være, at prins Harry gik bag sin faster, prinsesse Anne, ved dronning Elizabeths begravelse. Men han er Counsellor of State, og det er hun ikke. Foto: POOL
Vis mere

»Der er en vis bevægelse for, at Anne skal få mere, hvad hun har fortjent – altså en mere aktiv rolle i kongehuset. Og det kunne jeg godt forestille mig ville ske,« siger han og tilføjer:

»Jeg tror, at, vi skal forvente, en kong Charles i løbet af relativt kort tid efter en respektfuld afstand af begravelsen træder i karakter og viser, hvordan hans nye hof skal være, og hvordan det passer ind i hans billede af et kongehus«

Ifølge The Telegraph er kong Charles allerede i gang med at se på, hvordan loven kan ændres, så ‘The counselors of State’ kun kan være arbejdende medlemmer af kongehuset.

På den måde kan han få Andrew, Harry og Betrice ud af rådet, og samtidig få sin søster og bror ind.