Mens prins Andrew får dispensation til at bære militæruniform ved en af begivenhederne forud for dronning Elizabeths begravelse, så er det samme ikke gældende for prins Harry.

Kong Charles yngste søn, der ligesom sin onkel Andrew ikke længere er arbejdende kongelig, har ifølge britiske medier fået nej til at bære uniform. Men det generer tilsyneladende ikke prins Harry.

En talsmand for den 37-årige prins har ifølge Daily Mail og The Sun udtalt, at prinsens langvarige militære tjeneste ikke defineres af, om han får lov at bære uniform ved begravelsesceremonierne for sin farmor, dronning Elizabeth.

»Prins Harry vil bære et jakkesæt ved de begivenheder, der er til ære for hans farmor,« lyder det fra talspersonen, der tilføjer:

Prins Andrew skilte sig ud ved mindehøjtidligheden i Skotland, hvor han som det eneste af dronningens fire børn ikke bar uniform.
Prins Andrew skilte sig ud ved mindehøjtidligheden i Skotland, hvor han som det eneste af dronningens fire børn ikke bar uniform. Foto: JANE BARLOW
Vis mere

»Hans årti med militærtjeneste er ikke defineret af den uniform, han bærer, og vi beder respektfuldt om, at fokus forbliver på livet og arven efter hendes majestæt, dronning Elizabeth II.«

Meldingen kommer efter, at der i britiske medier har været spekulationer om, hvorvidt prins Harry og prins Andrew fik lov at have uniform på.

Begge prinser er ikke længere arbejdende medlemmer af kongehuset, og både Andrew og Harry fik grundet henholdsvis deres exit og tætte forbindelser til Jeffrey Epstein, frataget en stor del af deres titler – herunder en del militære titler.

Begge prinser er ellers kendt for at have haft langvarige karrierer i militæret – prins Andrew i Falklandskrigen og prins Harry i Afghanistan – og tidligere bar de altid som en selvfølge militære uniformer ved vigtige kongelige begivenheder.

Prins Harry ses her sammen med William, Kate og Meghan, da de gik en sørgerunde ved Windsor Slot.
Prins Harry ses her sammen med William, Kate og Meghan, da de gik en sørgerunde ved Windsor Slot. Foto: CHRIS JACKSON
Vis mere

Reglerne er dog blevet bøjet for prins Andrew, der får lov at iføre sig uniform ved en enkelt lejlighed, når han sammen med sine søskende skal stå vagt ved sin mors kiste i Westminster Hall ved det såkaldte ‘Vigil of the Princes’. Det sker, så han kan 'vise sin respekt' til sin afdøde mor.

Det formodes dog, at også han kommer i jakkesæt til selve begravelsen på mandag.

Da prins Philip døde i 2021 var der også en del debat om, hvorvidt de to prinser fik mulighed for at tage deres uniformer på.

Dengang løste dronning Elizabeth situationen ved, at alle familiemedlemmer mødte op i sørgedragt, som for mændene betød sort jakkesæt.

Før i tiden bar prins Harry næsten altid uniform, når dresscoden tillod det.
Før i tiden bar prins Harry næsten altid uniform, når dresscoden tillod det. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Vis mere

Denne gang ser det dog ikke ud til, at det samme vil gentage sig. I hvert fald har både kong Charles, prinsesse Anne og prins Edward alle båret uniformer ved en ceremony i St. Giles katedral i Edinburgh mandag, mens prins Andrew har måttet bære jakkesæt.

De kongelige må i alt bære uniform ved fem af de begivenheder, der er planlagt for dronning Elizabeth.

Det drejer som om mandagens ceremoni i St. Giles Katedralen, under kistens tur til Westminster Hall, når de står vagt ved kisten i Westminster Hall, ved begravelsen i Westminster Abbey samt ved den efterfølgende gudstjeneste i Windsor.