Lyt til artiklen

Storbritannien holder vejret efter udmeldinger om, at lægerne er alvorligt bekymrede for dronning Elizabeths helbred.

Hvis dronningen siger farvel til livet nu, vil det blevet et meget symbolsk tidspunkt for Storbritannien, der allerede kæmper med en kæmpe energikrise, efterdønningerne af Brexit og en helt ny premierminister.

Sådan lyder vurderingen fra B.T.s internationale korrespondent Jakob Illeborg.

»Midt i alt det, hvis dronningen skulle dø nu, så er det et symbolsk sammenfald af meget usikkerhed og det nationale samlingspunkt, der har været i generationer, som briterne skal sige farvel til,« siger han og fortsætter:

Dronning Elizabeth tog imod premierminister Liz Truss i tirsdags.
Dronning Elizabeth tog imod premierminister Liz Truss i tirsdags. Foto: POOL
Vis mere

»Storbritannien står i forvejen med en helt ny premierminister, som i forvejen ikke er blevet spået en helt nem dans på jorden som premierminister med en energikrise, som vi ikke rigtig kender omfanget af, men som forventes at ramme Storbritannien endnu hårdere end resten af Europa.«

Desuden kæmper Storbritannien fortsat med efterdønningerne efter Brexit, tilføjer han.

Meldingen om, at den 96-årige dronnings helbred var blevet forværret, kom midt i Underhusets udrulning af en kæmpe hjælpepakke, som var ventet af mange, da krisen har ramt mange briter hårdt.

»Det er højst usædvanligt, at den mail kommer, så derfor var stemningen også klar i Underhuset fra starten, at det var alvorligt, og alle gav udtryk for både deres bekymring og deres håb og god bedring-ønsker,« siger Illeborg og tilføjer:

Prins Charles er taget til Skotland.
Prins Charles er taget til Skotland. Foto: DANIEL LEAL
Vis mere

»Men man reagerer så voldsomt, fordi kongehuset så sjældent melder ud om helbred, og når de gør, så ved man, at det er, fordi noget er, som det ikke skal være. Når det bliver meldt ud, er det også, fordi hendes børn med flere er på vej derover.«

Selvom den britiske dronning er 96 år, og et dødsfald ikke vil være helt uventet, så vil det stadig blive et stort slag for mange briter og udløse landesorg, vurderer Illeborg.

»Mange briter har jo slet ikke oplevet et liv uden dronning Elizabeth som regent. Hun har jo regeret i 70 år, så hun har jo altid været der for mange,« siger han.

Det britiske kongehus har meldt ud, at dronningen bliver tæt overvåget af læger, og alle hendes fire børn, prins Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward, er taget til Skotland, da dronning Elizabeth befinder sig på familieslottet Balmoral.

Flere andre familiemedlemmer – herunder prins William og prins Harry – er også på vej.