Nyt studie viser, at medarbejdere, der har set sig sure på chefen, får det bedre, hvis de afreagerer på voodoo-dukker.

Går du rundt på arbejdet og skuler til din chef?  Så skal du måske ud og skaffe dig en voodoo-dukke og en håndfuld nåle, før du gør noget andet dumt.

Det lyder fjollet, men det virker efter sigende, skriver telegraph.co.uk, ifølge Videnskab.dk.

I Storbritannien er 12 millioner mennesker hvert år nødt til at tage fri fra arbejde på grund af stress eller angst. Og ofte er det på grund af hårde chefer, ifølge Health And Safety Executive.

Men i et nyt studie med 229 medarbejdere i USA og Canada viser det sig, at ’symbolsk hævn’ kan hjælpe medarbejderne med at føle sig mindre bitre og blive mere arbejdsdygtige.

»Det lyder underligt, men ja. Vi har fundet en simpel og harmløs symbolsk hævnakt, som kan få folk til at føle, at de får hævn og genopretter deres sans for retfærdighed,« siger Lindie Liang, der er medforfatter på studiet og adjunkt ved Lazaridis School of Businees and Economics ved Wilfrid Laurier University i Ontario i Canada, til Telegraph.co.uk.

»Det behøver ikke nødvendigvis at være en voodoo-dukke. Teoretisk set kan alt fungere som en symbolsk hævnakt, for eksempel kan det nok også hjælpe at kaste dartpile på et billede af din chef,« siger hun.

Læs også på Videnskab.dk: Tre døgn uden søvn fjerner depression

Deltagerne I studiet brugte en online voodoo-dukke, skabt af hjemmesiden Dumb.com, hvor dukken endda kan navngives, før den kan pines på forskellige, morbide måder med ting som stearinlys og knibtang.

Forskerne lavede blandt andet studiet, fordi tidligere forskning tyder på, at forurettede medarbejdere kan finde på at gøre gengæld, hvilket kan skabe en skadelig hævnspiral på arbejdspladsen.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor hikker vi?

»Vi ville se, om dårligt behandlede medarbejdere kunne have fordel af mere harmløse, symbolske hævnakter,« siger Lindie Liang til telegraph.co.uk.

I studiet, der netop er udgivet i tidsskriftet The Leadership Quarterly, svarede deltagerne at de følte sig mindre bitre, og de scorede også højere resultater i en test med ord, der skulle indsættes, efter de havde brugt voodoo-dukken.

Læs mere på Videnskab.dk: