Vi støder allesammen på mennesker, der vil manipulere og kontrollere - og det kan ofte være folk, der står en nær. Her er en guide at gennemskue dem.

Thought Catalog har sammensat de mest normale taktiker og tricks, manipulerende mennesker bruger til at styre dig i hverdagen - og råd til, hvordan du gennemskuer dem.

1. De fornærmer dig gennem 'humor'

Manipulerende mennesker elsker at få dig til at få det dårligt gennem onde og sorgende kommentarer, der er skjult under dække af at være 'for sjov'. Hvis du bliver vred eller ked af deres kommentarer, bliver du bare anklaget for ikke at have nogen humor. Lad være at føle, at du overreagerer - du ved, hvad du føler - stå fast ved det.

2. De skifter emne for at undgå at tage ansvar

Når du prøver at tale om, hvordan personen har såret dig, så henleder han eller hun bare opmærksomheden på en fejl, du har lavet for fem år siden, der intet har med sagen at gøre. Personen gør alt, hvad han kan for at distrahere dig fra det faktum, at han har behandlet dig dårligt. Hold dig til sagen og lad være med at blive distraheret. Hvis personen ikke er interesseret i en reel diskussion, så drop det. Lad være med at spilde din tid.

3. De lader andre tage ansvar for deres egen dårlige samvittighed

Det klassiske eksempel er personen, der er utro, men bliver ved med at anklage sin partner for at flirte for meget med andre. Manipulatoren nægter at se deres egen adfærd udefra - derfor prøver de, at få andre til at fremstå ligeså dårlig som dem selv, så de kan få det bedre med deres egen dårlige adfærd. Lad være med at have dårlig samvittighed over noget, du ikke kan styre.

4. De udsætter dig for gaslighting

Gaslighting er når information ændres, forvrænges eller der bliver løjet for at få dig til at tvivle på dine egne meninger og opfattelser.

Det kan være med udsagn som: "Det skete aldrig!", "Er du sindssyg?" eller "Du fatter det ikke!"

Igen, stå fast ved dine egne meninger og holdninger, og snak med en ven, der kan bekræfte, at dine meninger følelser og holdninger er helt rimelige.

5. De tester dine grænser

De tester dig for at se, hvor langt de kan gå. Stå fast ved dine grænser tidligt.

6. De viser dig kærlighed og venskab den ene dag - nedværdiger dig den anden

Pas på, hvis din partner taler aggressivt og nedladende om sine ekskærester - det kan meget hurtigt ende med at blive dig.

7. De prøver at kontrollere dig

Manipulatorer elsker at have kontrol over mennesker og situationer.
De spiller med dine følelser for at få dig til at tænke: Måske er det mig, der overagerer? Måske er det slet ikke så slemt? Det er det.

Tal med andre folk om det - lad være med at blive suget ind det maniputlive net. Mærk efter.