Den gode julemad fortjener et godt glas vin. Sommelier Jeppe Dalskov Nielsen giver her sine anbefalinger til, hvad du skal drikke til flæskestegen, anden og risalamanden.

Et godt glas vin gør det gode måltid endnu bedre. Også julebordets glæder kan blive endnu bedre med det rigtige glas vin. Men and, flæskesteg, rødkål, de brunede kartofler og god sauce har mange smagsnuancer, så det handler om at finde den helt rigtige flaske til bordet.

»Julemaden har typisk rigtig meget fedt, sukker og smag, hvad end man skal have and eller flæskesteg. Derfor skal man gå efter en meget kraftig vin med rigtig meget smag, så vinen ikke forsvinder i munden. Og fordi der også er meget sødme i julemad, for eksempel i rødkålen og de brunede kartofler, skal man vælge en vin med noget fylde og sødme, så den ikke kommer til at fremstå sur,« siger Jeppe Dalskov Nielsen, sommelier i vinklubben Winefamly.

Vil du have den nemmeste løsning til juleaftens vine, så får du lige nu pakken Nem Jul med både rødvin og portvin - som er helt perfekt til et hyggeligt julebord - og du sparer over 200 kroner på pakken!

Klassikere og moderne julevine
Gå efter vine som har noget naturlig fylde og frugtsødme: Ripasso og Amaronevinene fra Italien er populære. Bennatti Ripasso er en ægte klassiker. Det er ikke for sjov, at danskerne er blandt dem, der drikker mest Ripasso. Vinens særlige smag, som kommer fra drueresterne fra de mægtige Amaroner, giver lige det der skal til, for at vinen rammer det høje C til julemiddagen.

Også vinene fra det sydlige Frankrig er klassikere, som med deres kraftige stil fint kan stå distancen. Hos Winefamly har den klassiske Châteauneuf-du-Pape fra Clos Saint Michel i mange år været julefavorit. Men hvis man bevæger sig lidt uden for de klassiske områder i Rhône finder man masser af værdi for pengene til julebordet - som for eksempel Immortelle fra Roussillon som har dybde og koncentration, og rigeligt med power til julemaden, til en virkelig skarp pris. Den varme sydfranske sommer giver relativt meget alkohol i vinene, og det hjælper til at matche den tunge julemad, så både vin og mad virker mere harmonisk.

Med rødvinen fra Lirac har du et oplagt bud som husvin i december - nyd den i sofaen i juledagene eller sæt den til at den god julemad. Vinmarkerne langs Rhônefloden giver masser af power, smag og fylde.

Men også Australien kan være med til en god juleflæskesteg:

En fuldmoden Grenache i fyldig og solfyldt stil er perfekt til flæskesteg. Grenache er også hoveddruen i Sydrhône, så det giver mening at også den australske udgave er god til julebordet.

Perfekt match til risalamanden
Ingen risalamande uden portvin. I hvert fald ikke, hvis man spørger Jeppe Dalskov Nielsen:

»Portvin er uden tvivl det, som passer bedst til risalamande. Portvin kommer i forskellige versioner, hvor Tawny og Ruby er de mest kendte. Man skal helt klart gå efter Ruby’en til risalamanden. Det er den mørkerøde, meget frugtige portvin med kraftige noter af bær og vanilje. Den står godt til kirsebærsaucen og vaniljen fra risalamanden. Min favorit er Late Bottled Vintage Portvin (LBV) , som har masser af dyb frugt, sødme og vanilje,« fortæller han og anbefaler desuden:

»Vil du prøve noget andet end portvin, er den franske udgave Vin Doux Naturel et fremragende valg - for eksempel fra Maury, hvor producenten Mas Amiel er blandt de allerbedste til at lave de let sødmefulde, mørke dessertvine, som er et oplagt match til risalamandens kirsebærsauce.«

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Andre læser også