Nogle apps trækker meget mere data end andre, så det er smart at tage visse forholdsregler, hvis du ikke vil løbe tør for data sidst på måneden.

Du kender det måske: Den irriterende sms mod slutningen af måneden, som fortæller, at du har brugt al mobildata i dit abonnement. Og herfra kan du enten tilkøbe mere data eller fortsætte med en meget langsommere internetforbindelse.

Men der er ting, du selv kan gøre, for at undgå at ramme data-stopklodsen.

Og nummer ét på listen er kun at streame, når du er logget på wi-fi, siger Ilyas Dogru, der er test- og analyseansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk.

- Folk, der bruger al deres data, er oftest dem, der streamer. Så vær opmærksom på, at du er på et trådløst netværk, når du streamer, i stedet for at gøre det via dit mobilabonnement, siger han.

Torben Rune, civilingeniør og grundlægger af it-rådgivningsfirmaet Netplan, bakker op.

- Ligeså snart vi taler om billeder og lyd, fylder det meget. Så det er helt klart, at har man streamingtjenester, som tillader, at man gemmer lokalt på telefonen, er det klart at foretrække, siger han.

En anden datasluger er, hvis din telefon er indstillet til automatisk at opdatere apps. Så gå ind i telefonens indstillinger og få den til kun at opdatere apps, når den er på et trådløst hjemmenetværk.

- For hvis du har 20 opdateringer, kan det hurtigt løbe op i en gigabyte, siger Ilyas Dogru.

Det samme gælder videoer, som automatisk starter, når du for eksempel scroller ned over dit facebookfeed.

- Så inden du overhovedet har klikket på videoen, starter den og bruger data, siger Ilyas Dogru.

Det kan du styre udenom ved at downloade applikationen Facebook Lite, som bruger mindre data. Eller slå "automatisk videoafspilning" fra inde i facebookappen, siger han.

Et andet sted, hvor du risikerer at skylle data ud med badevandet, er, når du har sat din mobil til "hjælp-til-wi-fi". Det betyder, at hvis du streamer, og dit hjemmenetværk er dårligt, så supplerer mobilen med data fra dit abonnement.

- Så går den automatisk over på dit mobilnetværk og sluger data fra din telefon. Så du tror, du er på dit trådløse netværk, men det er du ikke alligevel, siger Ilyas Dogru.

En tredje storforbruger er, hvis du bruger din mobil som trådløst hotspot, altså bruger mobilen til at give din computer internet.

- For computeren kan også have nogle krævende opdateringer og applikationer, uden at folk måske tænker så meget over det, siger Torben Rune.

Også Google Maps trækker meget data. Så luk appen helt ned, når du ikke bruger den, og hent kortene ned på forhånd, hvis du skal køre langt.