Microsoft-spillet ’Forza Horizon 3’ indeholder hverken vold, sex eller upassende opførsel – men spillet får alligevel en børnepsykolog til at advare mod det.

Det skriver TV 2 Norge.

Spillet kræver fredag til søndag spillernes tilstedeværelse i en såkaldt ’Forzaton’, som er en tre dage lang ’maraton’ i spillet. Her spiller venner mod hinanden via nettet, og det er i det tidsrum, man kan optjene fordele og stige i rangering. Aldersgrænsen er tre år, men det er alt for lavt, mener en ekspert, der vil have grænsen helt op på 13 år.

Børnene udsættes nemlig for et socialt pres om at være med hver weekend.

»I værste fald vil børnene droppe alt, som de opfatter som kedeligere end spillet, for at isolere sig mere og mere på deres værelser. Nu har vi også studier, der viser, at man har brug for at være fysisk sammen med andre for at udvikle sig godt fysisk. Et barn skal mødes med jævnaldrende for at hindre, at en depression kommer snigende,« siger børnepyskolog Elisabeth Gerhardsen.

I spillet bliver børnene eksponeret for reklame i form af nye luksusbiler, som de kan få lov til at prøvekøre og betale ægte penge for. Alt foregår i et naturtro landskab, hvor man ifølge omtalen ’kan blive festivalleder og ansætte og fyre sine venner'.

Ifølge professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Dag O. Hessen, er spillet bygget op på en sådan måde, at det aktiverer hjernens belønningssystem – og at det derved kan føre til afhængighed.

»Vi er oplært til at trigges af specielle ting, og computerspil er slet og ret lavet for at få os til at trigge og bide på. Spillene skaber en form for afhængighed lig den, man opnår ved syntetiske rusmidler, fordi den stimulerer dopaminproduktionen,« siger han til TV 2 Norge.

Hos personer der spiller meget computer, kan der påvises ændringer i hjernestrukturen.

Microsoft har ikke ønsket at stille op til et interview, men siger i en skriftlig kommentar, at man har indført en mulighed for, at forældre kan sætte tidsgrænser for deres børns brug af spillene.