Sommersæsonen byder på lækre rabarber, men bladene må ikke spises.

Sommeren er over os, og rabarber-trifli, rabarbertærter og rabarbersalater er på sæsonens menukort.

Samtidig bliver der talt meget om, hvordan man kan bruge alle dele af sine grøntsager for at minimere sit madspild, men i rabarberens tilfælde skal man passe på. Det skriver DTU Fødevareinstituttet, ifølge Videnskab.dk.

Dens blade er nemlig så giftige, at de kan forårsage farlige forgiftninger og i værste fald dødsfald, hvis man spiser dem.

Problemet er ikke ret udbredt, og DTU-forskerne kender ikke til nye tilfælde, hvor mennesker er blevet syge af at spise rabarberblade.

Læs også på Videnskab.dk: Tre døgn uden søvn fjerner depression

Men i kogebøger og på internettet kan man støde på opskrifter med rabarberblade, blandt andet fordi 'mad skal spises og ikke smides ud', som en madblogger skriver i sin opskrift med bladene.

Under Den Første Verdenskrig blev rabarberbladene nogle gange brugt i stedet for spinat, når det ikke kunne opstøves, og ifølge DTU Fødevareinstituttet førte det til flere dødsfald.

Læs også på Videnskab.dk: Penislængden og kropsstørrelse bestemmer troskab

Det giftige i bladene er oxalsyre og oxalater og en række andre stoffer, der er afledt af såkaldte anthraquinoner.

Faktisk skal der så lidt som 10 til 20 gram friske rabarberblade til, før forsøgspersoner begynder at kaste op. Spiser man mere end det, kan det medføre diarré, forstyrret nyrefunktion, bevidstløshed, kramper og i værste fald døden i alvorlige tilfælde, skriver DTU.

Samtidig slår forskerne fast, at det ikke er nok at bruge produkter, der er fremstillet til at inaktivere oxalsyren i bladene.

Læs mere på Videnskab.dk:

Hvor store kan danske edderkopper blive?

Hvad gør døden ved kroppen?

Hvordan træner man rigtigt?