Rygere har langt større risiko for infektioner end ikke-rygere, fordi cigaretterne ødelægger mundens immunforsvar. Forskerne har mistanke om sammenhæng med kræft.

Rygere danner færre antistoffer over for bakterierne i munden, og det øger risikoen for paradentose og infektioner i tandrødderne. Det viser en ny undersøgelse med dansk deltagelse, skriver Videnskab.dk.

»Når vi ryger, så bliver vores slimhinde helt anderledes. Der kan ikke gro de samme gode bakterier, og så får man en helt anden flora i munden, og de manglende bakterier svækker vores immunforsvar,« siger Anne Tjønneland, der er overlæge og forskningsleder for Kost, gener og miljø hos Kræftens Bekæmpelse.

Forskerne har også mistanke om, at det svækkede immunforsvar i munden kan give en øget risiko for at udvikle kræft, men der skal ifølge Anne Tjønneland flere studier til, før man kan konkludere noget.

»Der er tidligere set en sammenhæng mellem paradentose og udviklingen af kræft i bugspytkirtlen, men det er stadig et meget nyt forskningsområde, og der skal derfor flere studier til, før man kan sige noget konkret om sammenhænge med kræft,« siger hun.

Rygningens negative effekt på immunsystemet er ikke sådan lige at ændre. I studiet viste det sig, at de mennesker, der var holdt op, men tidligere havde røget, også havde et meget lavere antal antistoffer end ikke-rygerne. Faktisk havde de kun en anelse flere, end de deltagere, der stadig røg.

»Man kan sammenligne vores bakterieflora i munden med den vi har i tarmen, og den er ikke sådan lige til at ændre. Vi kan se mindre ændringer, hvis man for eksempel begynder at spise meget A38, men det er meget vanskeligt at ændre sin bakterieflora markant ,« siger Anne Tjønneland.

I studiet har forskerne gennem blodprøver undersøgt dannelsen af antistoffer mod 25 forskellige orale bakterier hos 395 mennesker, der blev delt op i rygere, tidligere rygere, og ikke rygere. Rygerne havde den laveste mængde af antistoffer, men tidligere rygere var ikke meget bedre stillet.