»Det kan føles som superkræfter for derefter at blive afløst af en depression så afgrundsdyb, at døden virker til at være et behageligt frikvarter.«

Sådan beskriver Jesper Groth den bipolare lidelse, der først kan gøre ham sprudlende overstadig, spontan og idérig for derefter at suge det hele – og mere til – ud af ham igen.

Det var ikke meningen, at den 32-årige sanger, skuespiller og grandprixvinder ville fortælle om sin psykiske lidelse, da han som en del af duoen Fyr & Flamme i juli sidste år medvirkede i en DR-dokumentar om bandets deltagelse i Eurovision.

Men da kameraholdet så ham tage litium om aftenen, kunne han lige så godt gå planken ud.

Jesper Groth vandt sidste år Melodi Grand Prix med makkeren Laurits Emanuel, duoen Fyr & Flamme og sangen 'Øve os på hinanden'.
Jesper Groth vandt sidste år Melodi Grand Prix med makkeren Laurits Emanuel, duoen Fyr & Flamme og sangen 'Øve os på hinanden'. Foto: Emil Helms
Vis mere

Og siden har han da også indset, at det ikke er noget at skamme sig over. Og at det netop er takket være den diagnose, han fik for halvandet år siden, at han i dag har fået livet og lysten tilbage, fortæller han i en skriftlig udtalelse i B.T.s podcast 'Det, vi taler om'.

»Jeg synes ikke, det er specielt rart at sige højt, men nu når jeg har rodet mig ud i det, må jeg insistere. Der skal være mindre stigma om psykiske diagnoser,« skriver Jesper Groth.

»Jeg kender en ældre mand fra Christianshavn. Han har så udtalt ADHD og har aldrig kendt til andet end at ryge en 'rævelort', når det brænder på. Og det hedder selvmedicinering og er meget farligt. Mange misbrugere er kommet rigtig galt af sted i livet og er ofte fra en tid, hvor man ikke undersøgte psykiske lidelser så meget.«

Selv fik Jesper Groth først diagnosen bipolar type 2, da han søgte læge for halvandet år siden – med rygsækken fuld af fordomme. Som kunstner frygtede han, at den inspiration og kreativitet, som på rasende kort tid har gjort ham til et stort navn i Danmark, ville forsvinde, så snart medicinen fik lov at virke.

Jesper Groth er især kendt fra 'Sygeplejeskolen', 'Stormester' og komedieserien 'Klaphat', som han blev nomineret til en Robert for.
Jesper Groth er især kendt fra 'Sygeplejeskolen', 'Stormester' og komedieserien 'Klaphat', som han blev nomineret til en Robert for. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Men frygten blev gjort til skamme.

»Det har været den absolut bedste beslutning at interessere mig for, hvad der sker inde i mig selv, og det har taget lidt af den ensomhed, der kan opstå,« skriver Jesper Groth og tilføjer, at også viden, indsigt og hjælp fra en psykiater har været 'uvurderlige redskaber, når sindet begynder at minde om midterste side i en 'Find Holger'-bog'.

»Da jeg var 30, kunne jeg ikke forestille mig at mærke disse voldsomme skift særlig mange gange mere. Og jeg tænkte faktisk, at jeg havde gjort det fint i livet, hvis jeg kunne blive 60. Derfor er det en alvorlig sygdom, man kan tackle bedre og hurtigere, jo hurtigere den bliver duelleret.«