Lyt til artiklen

»Vi bliver jo – med rette – lidt til grin i øjeblikket, når vi ikke kan få et svar fra vores egen chef.«

Sådan siger B.T.s chefredaktør Jonas Kuld Rathje, efter at hans egen chef, ansvarshavende chefredaktør Michael Dyrby, har afvist at kommentere det stormvej, han blev hvirvlet ind i i kølvandet på Discovery+-dokumentaren om arbejdsmiljøet på TV 2 'MeToo: Sexisme bag skærmen'.

Michael Dyrby var nyhedschef samt nyhedsdirektør på tv-kanalen fra 2002 til 2015, men har kun ønsket at udtale sig skriftligt og generelt om ledelsens ansvar i sagen, og han har derfor undladt at svare på flere af de spørgsmål, som B.T. og andre medier har stillet ham.

Og det har vakt undren hos blandt andre tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.

»Jeg synes, B.T. skylder at få svar fra deres egen chefredaktør, og jeg synes, det er nærmest pinligt og en lille smule komisk, at man ikke kan få en kommentar fra sin egen chefredaktør,« lød det, da B.T. for nylig fangede hende på den røde løber.

Og det er B.T.s anden chefredaktør, Jonas Kuld Rathje, sådan set enig i.

»Ret skal være ret, vi har fået et skriftligt svar på nogle spørgsmål, men det er måske også de spørgsmål, der er lettest og mest belejlige at svare på, hvor vi ikke har fået svar på dem, der er mere lakrids,« siger han i B.T.s podcast 'Det, vi taler om'.

Over for B.T. har Michael Dyrby erkendt, at han fortryder, at han – og TV 2s øvrige ledelse – ikke gjorde mere for at undgå den rådne kultur, men at han ikke så det klart dengang.

Ansvarshavende chefredaktør Michael Dyrby og chefredaktør Jonas Kuld Rathje.
Ansvarshavende chefredaktør Michael Dyrby og chefredaktør Jonas Kuld Rathje. Foto: Jon Wiche
Vis mere

»Jeg har respekt for, at kvinderne nu træder frem – men jeg ville ønske, at det var sket tidligere,« udtalte han mandag.

Siden er Michael Dyrby gået på ferie, efter at Berlingske Medias øverste chef, Anders Krab Johansen, har opfordret ham til at tage nogle dage fri i kølvandet på dokumentaren og de reaktioner, den har affødt.

Mandag aften valgte kommunikationsrådgiver og tidligere TV 2-medarbejder Anna Thygesen nemlig at afsløre over for Ekstra Bladet, at den krænker, hun i anonymiseret form refererer til i dokumentaren, er Michael Dyrby.

Han skulle på vej hjem i en bus fra en TV 2-julefrokost have fortalt hende:

»Du bliver aldrig til noget her på TV 2. Du er for gammel. Du er for rapkæftet. Og fordi jeg ikke vil kneppe dig.«

Michael Dyrby har efterfølgende – i en sms til Ritzau – afvist, at episoden har fundet sted:

»Jeg er af den overbevisning, at jeg ikke har sagt noget så grænseoverskridende til Anna Thygesen for 14 år siden – det ville også være helt uacceptabelt.«

Kommunikationsrådgiver og tidiligere TV 2-medarbejder Anna Thygesen.
Kommunikationsrådgiver og tidiligere TV 2-medarbejder Anna Thygesen. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Og det undrer altså Helle Thorning-Schmidt, at B.T. ikke har formået at få mere uddybende svar fra Michael Dyrby.

»Hvis det ikke var så alvorligt, ville det faktisk være halvkomisk, at man ikke kan finde sin egen chefredaktør. Jeg synes, at B.T. og Ekstra Bladet og alle andre medier bør passe deres arbejde og gå lige så hårdt til mediecheferne, som de ville have gjort til for eksempel en politiker,« udtaler den tidligere statsminister.

Men det er altså ikke, fordi journalisterne ikke prøver, forklarer Jonas Kuld Rathje, der i 'Det, vi taler om' kan tilføje, at Ekstra Bladet har haft journalister stående ude foran B.T.s bygning hele den forgangne uge, hvor Michael Dyrby dog ikke har været til stede.

»Jeg har ikke en finger at sætte på vores journalister i den her sag. De gør deres arbejde i en svær situation. Man kan så sige, det er en situation, som deres chef på en eller anden måde har sat dem i,« siger han.

»Der er kun én ting at gøre – for det er en fucked up situation af mangel på bedre ord – men vi bliver nødt til bare at være journalister og sige: 'Ville vi have skrevet den her historie, hvis det var om et andet mediehus?' Ja, det ville vi. Så skriver vi den historie. Hvis vi ikke gør det, så bidrager vi, der stadig er her, også til at skade B.T.s brand.«