Falske oplysninger i medierne er et varmt emne.

Tidligere på året udgav journalisten Pierre Collignon bogen 'Tilbage til virkeligheden', der handler om fake news, misinformation, desinformation og hvad det ikke-så-kære barn ellers har af navne.

Ifølge Collignon står det både bedre og værre til, end man umiddelbart skulle tro. Lodrette løgne, der forklædt som sandheder smugles ind i seriøse medier, er forholdsvis sjældne.

Til gengæld er halve, kvarte og ottendedels sandheder, der ukritisk videregives af medierne, ret almindelige.

Et godt eksempel på en halv, kvart eller ottendedels sandhed, der uden kritisk mediebehandling blev givet videre fra en kilde til borgerne, oplevede man på TV 2 News den 9. november.

På den dag markerede man i Tyskland 80-året for Krystalnatten i 1938.

I den forbindelse udtalte den tyske kansler Angela Merkel ved en mindehøjtidelighed en skarp kritik af den højreradikalisme, der efter hendes opfattelse nu har ført til en stigning i antallet af antisemitiske forbrydelser i Tyskland.

Efterfølgende blev udtalelsen vendt og bearbejdet fra studiet. Og her studsede jeg over det fuldkomne fravær af perspektivering.

Ifølge talrige rapporter er den generelle årsag til stigningen i antallet af antisemitiske forbrydelser i Vesteuropa radikal islam.

I Frankrig og Sverige har en offerundersøgelse vist, at omkring halvdelen af antisemitiske overgreb blev begået af radikaliserede muslimer. I Tyskland og Storbritannien er andelen lavere – omkring en tredjedel. Men det er stadig ifølge ofrene først og fremmest islamiske angreb, der er problemet.

På andenpladsen bliver det mere speget. I Frankrig, Sverige og Storbritannien er den næsthyppigste type af gerningsmand en venstreekstremist, mens det i Tyskland er en højreekstremist.

Og på tredjepladsen er det så omvendt: I alle lande undtagen Tyskland, hvor tredjepladsen går til venstreekstremismen, er det højreekstremismen, der står bag antisemitiske overfald.

Som det kvalitetsmedium, TV 2 News vitterligt er, burde man have problematiseret Angela Merkels udtalelse.

Hvorfor giver hun fejlagtigt det indtryk, at det er højreekstremismen, der står bag de fleste antisemitiske overgreb i Tyskland, når det faktisk er islamismen? Og hvorfor går hun behændigt uden om, at venstreekstremisme – set under ét – er en større trussel mod de jødiske samfund i Vesteuropa end højreekstremisme (og der næsten er dødt løb mellem højre- og venstreekstremisme i hendes eget land)?

Det ville ikke være korrekt ifølge Pierre Collignon at hævde, at Angela Merkel betjener sig af fake news. Og jeg tror det heller ikke.

Men der er ikke nogen tvivl om, at den tyske kansler har svært ved at se den fulde sandhed i øjnene: At antisemitismen i Europa i dag har mange årsager. Hvoraf islamisme og venstreradikalisme uden tvivl samlet set er de to alvorligste (lederen af det britiske Labourparti er for eksempel under så hårde anklager, at han ikke uden videre kan afvise dem).

Jeg mener ikke, at TV 2 News nødvendigvis bør kaste sig ud i spekulationer over Angela Merkels selektive opmærksomhed. Selvom det kunne være nærliggende at nævne, at hun måske ikke er så interesseret i at henlede opmærksomheden på sin egen rolle, når det gælder om at forøge risikoen for islamistiske angreb på jøder i Tyskland.

Men jeg synes ærlig talt, det er for tyndt, når de i øvrigt dygtige medarbejdere ved stationen simpelthen forbigår i tavshed, at den tyske kansler i et indslag påstår noget, som i den venligste udlægning er kontroversielt. Og i den mest præcise blot ikke sandt.