Masser af gaver og et smukt juletræ med pynt, stjerne og det hele. Det er to af hjørnestenene, når vi danskere skal holde en hyggelig jul med familien. Men nu går Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, imod traditionerne.

»Hele det der gaveræs har taget overhånd, synes jeg. Jeg kan mærke, at jeg har fået nok,« siger Uffe Elbæk til B.T.

Derfor - og af hensyn til klimaet - har Elbæk og hans mand besluttet at droppe både juletræet og julegaverne i år. Det fortalte han til Radio 24syv mandag morgen.

Ideen til at gøre op med nogle af de mest rodfaste juletraditioner opstod på en tragisk baggrund.

»Det betød meget for min mor at holde jul for familien, så det gjorde hun altid. Og det var en helt traditionel jul, som vi kender det. Men hun døde i juli, og derfor bliver det nu min mand og mig, som holder jul i år,« siger Uffe Elbæk og fortsætter:

»Det fik os til at tænke over, hvordan vi ønsker, at julen skal være.«

Uffe Elbæk og hans mand nåede frem til, at det, julen efter deres mening burde dreje sig om, efterhånden var gledet i baggrunden til fordel for det, han kalder en 'forbrugsfest'.

»Der er så mange forventninger til os i julen. Spørgsmålet er, om gaverne og alt det andet i virkeligheden ikke gør familien Danmark mere stresset, selvom hensigten med julen jo er det stik modsatte; at vi hygger os sammen og har god tid til hinanden,« siger han.

Ville du anbefale andre danskere at gøre som jer?

»Folk skal selvfølgelig holde den jul, de har lyst til. Jeg har stor respekt for, at andre gør, som de plejer.«

Burde vi tænke mere på miljøet, når vi holder jul?

»Klimadebatten gør det jo aktuelt at overveje, om vi virkelig har brug for alle de mange gaver, vi giver hinanden. Men jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvad folk vælger.«

Står det til klimaforsker og professor emeritus ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, Aksel Walløe Hansen, bør vi allerede nu tage vores liv - og herunder juletraditionerne - til grundig overvejelse.

»Vi kan i hvert fald ikke fortsætte, som vi gør nu. Vores ressourceforbrug er alt for stort. Udviklingen skal vende. Ellers ender det galt,« siger han.

Aksel Walløe Hansen understreger, at julen kun er et symptom på det overforbrug af jordens ressourcer, som på sigt kan få katastrofale konsekvenser. Og at løsningen på den gordiske miljøknude ikke ligger lige for.

»Det er et kæmpe dilemma. På den ene side ved vi de fleste jo godt, at klimaet lider skade af menneskehedens overforbrug. Men på den anden side vil vi jo gerne leve det gode liv med rejser, forbrug og god mad.«

Arkivfoto. Sådan ser der ud i mange danske stuer juleaften. Min ikke hos Alternativets politiske leder Uffe Elbæk, som har droppet både juletræet og gaverne - i hvert fald til de voksne.
Arkivfoto. Sådan ser der ud i mange danske stuer juleaften. Min ikke hos Alternativets politiske leder Uffe Elbæk, som har droppet både juletræet og gaverne - i hvert fald til de voksne. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Skal vi danskere så have dårlig samvittighed over at holde jul som vi plejer?

»Hvad vil du have, jeg skal svare til det? Lad mig sige det sådan her: Alle, der går op i vores klima, burde have dårlig samvittighed over vores overforbrug hver eneste dag, og ikke kun i julen.«

Uffe Elbæk indrømmer da også, at han som så mange andre er påvirket af de traditioner og forventninger, der knytter sig til julen.

»Jeg har et blødt punkt over for mine børnebørn (som er i alderen to til ti år, red.), så måske ender det med, at de får julegaver som altid,« siger han.