Danmark har verdensrekord i utroskab og undersøgelser viser, at hele 46% af de adspurgte danskere har haft en affære ved siden af parforholdet.

Så logisk nok vil mange gerne vide, hvordan man kan forebygge utroskab.

Det er efterhånden sjældent at finde et menneske, som ikke har en stærk holdning til utroskab, og de fleste har efterhånden også været i berøring med det på en eller anden måde. Som den utro, som den krænkede eller som den tredje part.

Vi vil så gerne forstå utroskabens væsen til fulde, men sjovt nok er der sjældent nogen, der tænker på at vende den om og se på det modsatte.

Nemlig loyalitet. Hvad kan vi lære om loyalitet.Vi er så fokuserede på at slippe af med den smertefulde utroskab, at vi helt glemmer at se på de mange mennesker, som ALDRIG er utro.

For de findes. Og dem kan vi lære noget af. Valget er dit.

Desværre er der endnu ikke forsket særlig meget i begrebet loyalitet. Til gengæld har den nu afdøde amerikanske professor i psykologi, Caryl Rusbult, forsket i seksuel utroskab, og en af de ting, hun konkluderede, var højst interessant:

Nemlig begrebet 'choice point' – det, vi på dansk kunne kalde et 'bevidst taget vendepunkt.'

Det er et aktivt valg, der træffes, når vi vælger at gå ned af brokkevejen over vores partner i stedet for at gøre en aktiv indsats for at ændre parforholdet til noget, der er bedre.

Brokkevejen handler om et sæt af kognitioner – altså tanker, som vi gør os. Tanker, der gøder den negative del af parforholdet. Det kan være tanker, vi gør for os selv i vores stille sind, eller det kan være tanker, som vi rent faktisk deler med andre. Måske endda med den, vi ender med at have en affære med.

Det er bl.a. tanker som:

·         Jeg burde have det bedre

·         Min partner er ikke god nok til mig

·         Jeg fortjener mere, end jeg får i dette forhold

·         Det bliver aldrig bedre

·         Min partner ændrer sig aldrig

·         Det her parforhold er dødsdømt

·         Intet kan ændre tingene

Det, som Caryl Rusbult bl.a. kunne se i sin forskning er, at når man går ned ad brokkestien, så holder man op med at henvende sig til hinanden og dermed undlader man også at gå ind i en aktiv proces om at ændre tingene. Det er altså et valg.

Hver dag går man længere og længere ned ad den sti, der ofte ender med, at man ikke bare er utro, men også med, at man kan retfærdiggøre denne utroskab: 'Det var jo min partners egen skyld.' Det er jo dét, som de tanker, man nu har haft i en længere periode, har overbevist én selv om. Og fordi man ikke har valgt aktivt at gå ind i arbejdet med at gøre parforholdet bedre, så har man også fået overbevist sig selv om, at det jo aldrig kommer til at blive anderledes – og at det altså derfor er ok at være utro.

Ser man derimod på de velfungerende parforhold, kan vi se, at adfærden her er anderledes.

Her er kognitionerne – altså tankerne – nogle helt andre.

Det er bl.a. tanker som:

·         Jeg er heldig i dette parforhold

·         Der er ikke en person her på planeten, der kan tage din plads

·         Alt det, vi deler sammen, vil jeg ikke undvære

·         Gad vide, hvordan min partner har det i dag – kan jeg gøre hans eller hendes dag bedre

·         Hvis jeg lægger en indsats, så bliver det bedre – det ved jeg

·         Det er hårdt lige nu, men vi skal nok komme igennem det

Derudover ved vi også, at menneskerne i disse parforhold som udgangspunkt henvender sig til hinanden, når tingene bliver svære og forsøger at løse dem sammen.

I bund og grund er der tale om, om man gøder den negative del af parforholdet og ikke er aktiv i problemløsning og handlinger, der kan gøre forholdet og den følelsesmæssige forbindelse til partneren bedre – eller om man vælger den positive og opbyggende vej.

Mit bud er, at recepten på at undgå utroskab i høj grad ligger begravet lige her.

Så spørgsmålet er: Hvilken vej vil du vælge?

Majs tip: Vær opmærksom på, hvilken vej du vælger at gå ned af – men også på, at du som regel kan nå at vende om undervejs.

Læs mere om Maj og hendes sexologpraksis HER.

 

Andre læser også