Debatindlæg skrevet af Stephanie Lose, formand & Ulla Astman, næstformand, Danske Regioner.

I B.T.s leder torsdag ”Thulesen har en pointe: Nedlæg regionerne!” erklærer BT’s redaktionschef Thomas Nørmark sig enig i DF’s udmelding om at nedlægge regionerne. Men lad os slå det fast med det samme – DF’s forslag om et statsstyret sundhedssystem vil ikke gavne en eneste patient.

Tag for eksempel vores naboland Norge, hvor en centralisering af sundhedsvæsenet har vist sig markant dyrere og medført længere ventetider. En norsk patient koster knap en femtedel mere end i Danmark og venter ca. 100 dage længere på både hofte- og knæoperationer, i følge den seneste OECD-måling.

DF’s udmelding om at nedlægge regionerne kommer ikke som et chok, og vi tager det helt roligt, fordi resultaterne viser, at regionernes arbejde gavner patienterne. Der er i dag flere danskere, der overlever både hjerteproblemer og kræft, og siden 2007 har vi mindsket ventetiderne med 30 procent.

I lederen bliver forskellene i de elektroniske patientjournaler skældt ud. Det er vigtigt for os at slå fast, at patienter skal og kan føle sig trygge ved at blive behandlet på et dansk hospital – også selvom det ligger udenfor den region, de selv bor i. Det er sundhedsjournalen på sundhed.dk med til at sikre.

Sundhedsjournalen er en tværregional journal, hvor behandlere kan tilgå de relevante informationer, hvis en patient bliver indlagt i en anden region. Vi har reduceret antallet af systemer i regionerne, men vi mener ikke, at ét samlet system og en monopollignende situation er den rette løsning. Det vigtigste for os er, at patienternes informationer kan deles på tværs af regionerne – og det kan de allerede i dag.

Sundhedsområdet handler om liv og død – og området vil altid være udsat for kritik. Hver dag arbejder vi benhårdt for at optimere alt fra deling af patientoplysninger til kortere ventetider, så patienten får den bedste behandling. De danske regioner er altså løsningen - ikke problemet.