Mænd er røvirriterende – de roder, snorker og pisser ved siden af. De kradser, når man kysser, og er totalt uansvarlige i nærheden af fyrværkeri. Listen over ting, som går kvinder på nerverne, er lang.

Ligeledes lang er listen over de ting, som mænd ikke bryder sig om hos kvinder. Vi snakker for meget, er ucharmerende, når vi bliver fulde, giver skyld med skyld på og fylder sofaen med puder, så man ikke kan sidde i den.

Måske passer mænd og kvinder bare ikke sammen? Måske er der virkelig noget om det der med, at lige børn leger bedst?

Faktisk er der mange små tendenser, der peger på, at mænd og kvinder er i gang med - stille og roligt - at glide fra hinanden.

Først og fremmest er vi flere og flere singler. I dag bor mere end hver tredje dansker alene, og den tendens er global. En nylig undersøgelse viste, at når den unge generation i USA bliver 50 år, så vil mere end 25 procent af dem have været single hele livet.

Det kan være usundt, især for enlige mænd, som lever meget kortere end mænd i parforhold. Det kan være ensomt. Dansk Røde Kors hævder, at der er mere end 2.000 dødsfald hvert år relateret til ensomhed, og at det i høj grad er unge mellem 16 og 24 år, som er ensomme.

Det kan være dyrt for din pengepung og skidt for miljøet, når vi pludselig holder op med at dele og vil have hver vores af det hele. Og så er der dét med børn. Antallet af solomødre stiger, og det samme gør antallet af unge mænd, der aldrig vil få børn.

Al begyndelse er svær, og måske er det bare en overgang, indtil vi har fundet ud af, hvordan vi skal indrette os i en verden, hvor det klassiske gammeldags parforhold ikke længere er normen. Hvis vi faktisk trives bedre hver for sig, skal vi jo ikke tvinges sammen, men til gengæld finde løsninger, så separationen kommer til at fungere for individet, samfundet og miljøet.

Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon fra 'Big Little Lies, fremstod som et sammentømret powerteam da de vandt priser for Big Little Lies som var en co-produktion som Reese Witherspoon og Nicole Kidman stod bag.
Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon fra 'Big Little Lies, fremstod som et sammentømret powerteam da de vandt priser for Big Little Lies som var en co-produktion som Reese Witherspoon og Nicole Kidman stod bag. Foto: MIKE NELSON
Vis mere

Selv om du ikke bor sammen med en af det modsatte køn, behøver du jo ikke være ensom. Der er masser af muligheder for at have det sjovt med dit eget køn.

Og det tør jeg godt spå som en stor trend i det næste årti: klubber, bofællesskaber og masser af eksempler på tætte relationer mellem mennesker af samme køn.

Kvinder verden over er begyndt at stå sammen og danner den slags alliancer, vi før kun så blandt mænd. Alliancer, som styrker deres indflydelse og forretningsmuligheder og giver dem magt.

Omvendt er mænd begyndt at danne indbyrdes følelsesmæssige relationer.

Matt Damon og Ben Affleck har haft et nært venskab siden de var helt unge og har aldrig været bange for åbentlyst at vist deres kærlighed til hinanden.
Matt Damon og Ben Affleck har haft et nært venskab siden de var helt unge og har aldrig været bange for åbentlyst at vist deres kærlighed til hinanden. Foto: ROBYN BECK
Vis mere

Times skrev sidste år om Bromance, et begreb der bliver brugt til at beskrive et nært forhold mellem to heteroseksuelle mænd. Et forhold, hvor der er plads til at udtrykke sine følelser både med ord og kærtegn.

Baggrunden for artiklen er en undersøgelse, hvor en række unge mænd havde fortalt, at de i mange tilfælde foretrak at dele deres inderste følelser med deres mandlige venner frem for med deres kærester. Mest fordi vennerne ikke var så fordømmende som deres kærester.

Måske er det det, det hele handler om - ikke at dømme det, vi ikke helt forstår. Men til gengæld give hinanden plads og være åbne og imødekommende overfor vores forskelligheder.

»We are one, but we are not the same,« sang Bono: »We have to carry each other - one.«