For nylig forbød Københavns Universitet de studerende at udklæde sig i stereotype kostumer til deres introfester på studiet.

Det kan nemlig virke anstødene og krænkende for andre, mener ledelsen.

Men er det ikke problematisk, at vi på forhånd prædefinerer, at disse udklædninger er grænseoverskridende over for andre kulturer med en anden etnicitet, uden at der reelt er nogen, der har ytret, at de faktisk føler sig krænket?

Også i forbindelse med Halloween, primært i USA, ser man i efterdønningerne fra #MeToo-kampagnen, at salget af sexede kostumer er faldet kraftigt. Selve krænkelseskulturen er for opadgående.

Friheden skrumper langsomt ind på bekostning af politisk korrekthed. Er vi i den vestlige kultur ikke ved at blive for sarte og puritanske, når vi ser os nødsaget til at lave regler for den slags?

Der er også andre eksempler:

Hvad med de såkaldte curlingbørn og -unge?

Det er da problematisk, at vi passer så meget på dem, at vi ikke tør at give dem lov til at lære af deres egne hårdt prøvede erfaringer. Det er jo netop det, der gør dem robuste og i stand til at klare sig ude i den store verden, hvor de uundgåeligt vil møde alverdens udfordringer. Vi gør dem en bjørnetjeneste.

I medierne har man i de sidste 15 år hørt om begrebet Udkantsdanmark. Det var vist et politisk værktøj, der faldt fra hinanden. Begrebet blev naturligvis omdannet til et negativt ladet ord. Det var en usandsynlig dårlig brandingstrategi, for hvem har lyst til at bo i en rådden banan?

Da jeg var ung i 80erne, var Halloween endnu ikke kommet til Danmark.

Dengang gik vi til fastelavn i februar eller til temafester.

Som 16-årig pige var jeg sent udviklet og flad som et strygebræt. Jeg gik til jazzballet med mine lange, tynde stænger som Bambi på glatis. Jeg følte mig ikke særlig sexet, ligesom, jeg syntes, mange af mine veninder var, der allerede havde udviklet struttende andebryster.

Jeg gik helt i selvsving over, at jeg ikke kunne se mig selv som en sexet brystbombe og besluttede mig derfor til at udklæde mig som... En flagstang! Ja, en hvid flagstang med det danske flag, malet med rødt og hvidt i mit uskyldige teenageansigt.

Stangen, altså min lange tynde krop, iførte jeg mit skinnende, hvide stræksatin danseoutfit, og jeg var klar til at gå til tema fest som 'skinny bitch'!

Men hvad nu, når du ikke længere må iføre dig sexede outfits til Halloween, hvad kan du så alternativt klæde dig ud som?

People dressed in colorful Halloween costumes parade along Santa Monica Blvd during the annual street Halloween festival in West Hollywood, California on October 31, 2016. The event, which expects over 500, 000 participants, is billed as the largest Halloween party in the world. Mark RALSTON / AFP
People dressed in colorful Halloween costumes parade along Santa Monica Blvd during the annual street Halloween festival in West Hollywood, California on October 31, 2016. The event, which expects over 500, 000 participants, is billed as the largest Halloween party in the world. Mark RALSTON / AFP Foto: Mark RALSTON
Vis mere

En positiv tendens inden for populære Halloween-udklædninger går i retning af kvindelige powerikoner.

Også i gamerverdenen ønsker selv mindreårige drenge at imitere de stærke kvinder. Blandt andet i et af tidens mest populære computerspil som Fortnite. Det må da siges at være en spændende udvikling.

Det peger i retning af, at selve kønnets betydning i den sammenhæng gradvist bliver mindre, og at det er styrken ved den enkelte actionfigur, der synes at være det primære.

Du kan også overveje at klæde dig ud som nogle af tidens mest populære nulevende ikoner.

Som eksempelvis den nu royale Meghan Markle. Hun er allerede blevet en rollemodel, men har været nødsaget til at skrotte sin karriere som sexet skuespillerinde for sit nye liv som godtgørende fe.

Eller hvad med at være Angelina Jolie for en dag? Udover at være en af vor tids højst betalte skuespillerinder, brænder hun også igennem som humanitær hjælper.

Måske giver hun masterclasses i, hvordan du siger ’trick or treat’ på et sprødt amerikansk.

Så hvis du går med tanker om at klæde dig ud som den amerikanske pornomodel Stormy Daniels, fræk nonne eller sexet indianerpige i år, kan du godt glemme det!