»Det her er en tsunami af ulykker, der bare har væltet ind over den her branche.«

Sådan lød det fra direktøren for de små og mellemstore virksomheder SMVdanmark, Jakob Brandt, da han i B.T. Live skulle forholde sig til den forestående nedlukning af barer og restauranter i 38 af landets kommuner.

Han repræsenterer bar- og restaurationsbranchen, og han mener, at de seneste restriktioner kan blive dødsstødet for flere små virksomheder.

»Det er helt sikkert, at små steder kan komme til at lukke ned. Krisen har tæret enormt meget på de selvstændige. Hvis små stamsteder skulle gå hen og lukke, så risikerer ejeren af det stamsted også at skulle gå fra hus og hjem,« sagde Jakob Brandt og fortsatte:

»Det er det mest forfærdelige i denne krise. Det kan få store personlige konsekvenser for de mennesker, som driver de her virksomheder, der helt uforskyldt er blevet ramt.«

For jeres fag er vi vel tilbage til den nedlukning, som vi havde i marts. Den situation her kan vel sammenlignes?

»For kunderne kan situationen se ens ud, men sådan er det ikke for virksomhedernes økonomi. I forvejen har virksomhederne tabt 50 procent af indtjeningen på grund af klokken 22-reglen. Vi er på vej ud over kanten – endda endnu mere end vi var før.«

»Der er ikke mere tilbage. Alle går og tænker på, at om lidt kommer der forhåbentlig normale tider og noget omsætning. Men det, der kommer nu, har vi slet ikke brug for.«

Nu har Jakob Brandt ét klart fokus, der skal hjælpe den kriseramte branche igennem en umådelig svær periode.

»Vi skal til at finde nogle modeller nu. Hvis vi sender vores medarbejdere hjem, så kan det simpelthen ikke være virksomhederne, som skal blive ved med at betale løn. Regeringen skal på banen med en lønkompensation, der dækker 100 procent af omkostningerne af lønnen til hjemsendte medarbejdere.«

Skal i ikke også være med til at løfte en byrde? Smitten stiger, og ifølge myndighederne er det ude hos jer, at virus virkelig florerer.

»Jo, det skal vi. Og det gør vi også. Derfor er det så vigtigt, at samfundet forstår, hvor meget de her virksomheder ofrer for vores alle sammens sundhed. Derfor er det også vigtigt, at statsøkonomien går ind og støtter de her virksomheder.«

»Men med hensyn til det med myndighederne har jeg svært ved at genkende det. Jeg har stadig ikke modtaget nogen form for dokumentation for, at smitten spreder sig via organiserede cafeer og restauranter. Det har jeg stadigvæk til gode at se.«