Hvem vil du se dybt i øjnene?

Efter at min mand og jeg har åbnet vores ægteskab op efter 22 års officiel monogami, er det en lettelse at kunne se mig selv og min mand rolig og glad i øjnene, inden jeg kysser ham farvel i min nye vinrøde kjole.

Jeg er nemlig på vej til årets julefrokost for selvstændige og freelancere og nyder følelsen af at kunne være i nuet og gå med det, der føles rigtig for mig denne aften. Min vielsesring glimter smukt i bilens spejl, mens jeg lægger den matchende læbestift.

Det var en ganske anden følelse, jeg tog til fester med tidligere – en piblende glæde inden, og når jeg fik komplimenter og følte mig tiltrukket af en anden mand, lod jeg de fleste gange være med at lade mit lys skinne for meget som kvinde.

Et par enkelte gange i det skjulte og med smertende samvittighed forsvandt jeg ind i en anden mands favn, hvor jeg efterfølgende drømte om, at han og jeg kunne gå til den koncert sammen, min mand ikke gad høre. Glæden kunne ikke deles med min livsledsager, jeg elskede så dybt, da jeg kom hjem. Glæden over, at jeg var blevet værdsat af en anden mand, at jeg havde mærket mit kvindeliv boble endnu mere i mig. Det blev til noget forkert og syndigt.

Men for pokker, det er det jo ikke i sig selv: Vores erotiske kraft og saft er vores dybeste livsild, der brænder – vores livseliksir. Det, der er galt, er, AT VI LYVER FOR OS SELV OG VORES KÆRE: at vi ikke står ved, at mange af os har energi og passion i os til mere end den eneste ene. Og at vi i det skjulte tillader os at nyde, men ikke mener, vores partner må det!

Det giver livsmod at danse, røre, mærke, grine, møde dybe blikke, kramme, kæle og sige smukke ord til andre. Kontakt og kærlighed vil jeg påstå, vi ikke kan få for meget af, og det er ikke en begrænset kilde, der kan løbe tør. Tværtimod, jo mere kærlighed du får og modtager, jo mere har du at give af på alle fronter.

Vi danskere er suuuuper gode til først at tillade os - vi prøver i hvert tilfælde - at være mere frie, åbne og kropslige i vores relationer, når promillen går ind. Sandheden, ja, skal vi høre fra børn og fulde folk, de første glas fjerner kulturens og din opdragelses fernis og giver adgang til din mere underbevidste del, hvor drømmene er begravet. Så brug den som en kæmpe hjælp til at se dig selv i øjnene og indrøm, hvad du længes og drømmer om, over for dig selv og din partner, mens I drikker danskvand!

Måske er du og I ikke klar til at kunne have kærlig kontakt med kollegaerne – højst sandsynligt går det ikke de fleste steder. Måske skulle I sammen eller hver for sig tage i krammeklub, til danseundervisning, hvor man skifter partner, i latterklub eller på massagekursus.

Min mand skal af sted på fredag … han vil sikkert komme opløftet hjem på de små timer og have haft en pragtfuld aften med sjov, gode snakke, kærlige danse, kys og kram. Næste dag vil hans hoved være lidt tungt, men han vil højst sandsynligt have masser af følelsesmæssigt overskud, fordi han er blevet fyldt op af flirtende kontakt med andre feminine væsner, han har nydt nuet - og så vil han være hos mig igen - taknemmelig og nærværende.

Jo, skal jeg være helt ærlig – og det har jeg lyst til at være - det vil helt sikkert lige give et stik i mellemgulvet, når han fortæller det, og jeg vil være obs på, hvordan han er over for mig dagen derpå. Men det er en indbildt historie at fortælle mig selv, at jeg er mindre værd, og han ikke vil mig. Han har aldrig villet mig mere end nu, hvor han har muligheden for at være sig selv.

Jo mere vi skjuler for os selv og dermed også for vores partner, jo sværere har vi ved at få vores forhold til at fungere. Jo mere vi tør være ærlige over for os selv og dermed vores partner, jo mere velfungerende forhold får vi – vel at mærke hvis begge er med på det…

En anden mulighed er selvfølgelig, at vi fortsætter med at pakke os ind i utroskabens vinterfrakke og lade juledobbeltmoralen lyse gennem decembernatten.

Hvordan var din julefrokost i år?