Lyt til artiklen

Gyldendal udgiver bogen 'Abrakadabra og andre børnerim', som er en samling af Halfdan Rasmussens børnerim. Men otte rim er ikke at finde i bogen, hvilket ærgrer familien til Halfdan Rasmussen.

De otte rim, der blandt andet indeholder ordene 'neger' og 'hottentot', er nemlig blevet sorteret fra af Gyldendal.

Men hvis det stod til Halfdan Rasmussens arvinger, skulle bogen ikke censureres.

Det fortæller Halfdan Rasmussens datter, Iben Nagel Rasmussen, der mener, at Gyldendal fjerner dele af hendes fars virke.

Halfdan Rasmussen var gift med Ester Nagel, med hvem han fik to børn, Iben og Tom.
Halfdan Rasmussen var gift med Ester Nagel, med hvem han fik to børn, Iben og Tom. Foto: MORTEN JUHL
Vis mere

»Vi arvinger har kæmpet meget imod, at man censurerede bogen. Jeg synes, det er meget ærgerligt. Der står jo i forordet, at digtene er taget ud, og så kan man godt begynde at tænke sit. 'Var han racist?' Og det er selvfølgelig meget langt fra min fars intentioner og hele hans liv og virke,« siger hun til AK24syv på Radio24syv.

Hos Gyldendal anerkender man, at Iben Nagel Rasmussen og familien har deres holdning.

Men i sidste ende mener forlaget, at sproget er foranderligt.

»Vi påtager os ansvaret for, at det, vi udgiver i dag, også er relevant for nutidens børn, nutidens forældre, bedsteforældre, institutionspersonale og bibliotekarer, som er reelt optaget af børnelitteratur,« siger Lotte Hjortshøj, forlagschef for Gyldendal Børn & Unge, til AK24syv og fortsætter:

»Når man laver en ny udgave, tager man mange gange et værk op, ser på det og sammensætter det på en ny måde. Det kan være som her, hvor der også er tilført illustrationer, det kan være, hvor man udelader noget, hvor man sætter det sammen på en ny måde, som det også er sket her.«

Hvis man fortsat ønsker at læse de otte bortcensurerede rim højt for sine børn, er det også muligt.

Gyldendal sælger fortsat de originale rim, men nu også et alternativ til dem, der ikke ønsker bogen med de otte bortcensurerede rim.

B.T. forsøger at få en uddybende kommentar fra Iben Nagel Rasmussen.