Valget kom ikke uventet.

Alligevel havde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et par overraskende træk i ærmet.

Først og fremmest den længste valgkamp i mands minde – 29 dage – med en valgdato på grundlovsdag 5. juni. Med den nærmeste modstander, socialdemokraternes Mette Frederiksen, sengeliggende i en hospitalsseng med et kraftigt maveonde og med partilederrunder uden den obligatoriske temperaturmåling af de to reelle statsministerkandidater.

Valget 2019 bliver det vigtigste i måske 46 år.

Ikke siden jordskredsvalget i 1973, hvor både Mogens Glistrup og Erhard Jacobsen med deres nye partier blev valgt til Folketinget, har dansk politik været i så voldsomt opbrud.

De seneste måneder har både Nye Borgerlige, Klaus Riskær Pedersen og ikke mindst Rasmus Paludan med Stram Kurs flået den borgerlige fløj op i fraktioner, der gør det vanskeligt at se Lars Løkke Rasmussen genvinde magten.

Lars Løkke Rasmussen tog i forbindelse med valgudskrivelsen direkte afstand til Stram Kurs, der ser ud til at få sæde på tinge, og lovede, at hverken hans politik eller en eventuel regeringsdannelse vil involvere dansk politiks 'mad dog', Rasmus Paludan.

Mette Frederiksen talte fra sit hjem i Hareskovby, nord for København, synligt mærket og lovede, at hun først kunne indtræde i valgkampen på torsdag. Ikke den ventede start på en lang valgkamp, men valgkampe afgøres aldrig på de første dage – altid i den sidste uge.

Også hun tog stærkt afstand fra det nye parti i flokken, og dermed har vi den samme situation som i Sverige, hvor ingen partier vil samarbejde med Sverigesdemokraterne.

Valgkampen kan blive ond og grænseoverskridende alene af den grund, at den er længere end normalt, og hele 13 partier skal kæmpe om opmærksomheden. Derfor er der god grund til at følge valgkampen her på B.T. eller andre regulære medier, der vil være i stand til at give en relevant og indholdsmæssig dækning af den strøm af information og misinformation, der vil strømme ud fra alle medieplatforme.

B.T. har planlagt valget længe og vil i valgkampen præsentere både test og quiz, der vil gøre det lettere at placere krydset den 5. juni. B.T har også tilknyttet de erfarne politiske iagtagere Søs Marie Serup og Lars Trier Mogensen, der vil give den ærlige version af politikernes meninger og afsløre spinmaskinen, når den kører af sporet. Vi vil hver dag præsentere dig for en måling, der giver en temperatur på partiernes styrke lige nu. Det er trods alt det afgørende ved en valgkamp: Hvem bliver valgt?

Valget handler i bund og grund om, hvilket samfund vi ønsker fremadrettet. De fleste vælgere og de fleste partier vil have et stabilt Danmark, hvor der er muligheder for alle. Vi ønsker, at vores børn vokser op i et samfund, der er bedre og rigere end det samfund, vi selv er vokset op i.

Men helt afgørende bliver, at vi skaber og fastholder et samfund, hvor trygheden er til stede – både på det meget nære plan i forhold til vores familier, men også at vi skal kunne leve i fred og ro og bevæge os rundt uden at være bange.

På det overordnede plan skal vi skabe tryghed for en jord, der ikke går til grunde i forurening og klimaforandringer.

Det er vanskelige og svære opgaver, men de politikere, der giver de bedste og mest ærlige svar, fortjener din stemme.

God valgkamp.