København er en smuk by. Den smukkeste by i verden, hvis du spørger mig.

Er du i tvivl, så prøv denne rute i slentrefart: Start langs kanalen ved Højbro Plads og sæt kursen mod Christiansborg Slotskirke.

Fortsæt videre ad slotspladsen forbi Frederik d. 7.s rytterstatue, der har front mod en række af charmerende palæejendomme på den anden side af kanalen. Kongen selv, skuer mod Holmens Kirke.

Ruten slutter ved Børsen, så havnefronten og således hovedstadens port mod verdenshavene.

B.T.s chefredaktør, Simon Richard Nielsen, vil have Børsen genopbygget, så den fremstår præcis, som den gjorde før tirsdag den 16. april 2024.
B.T.s chefredaktør, Simon Richard Nielsen, vil have Børsen genopbygget, så den fremstår præcis, som den gjorde før tirsdag den 16. april 2024.
Vis mere

Eller det gjorde den i hvert fald indtil denne april morgen, hvor den smukkeste bygning af dem alle forvandledes til en ruin i et flammehav på få timer.

Strækningen er mere end havneindløb, kanaler og historiske, arkitektoniske perler på en snor. Vi kan i overført betydning gå langs folkestyret, retsstaten, kirken og så Børsen, der som en fysisk manifestation minder borgere og politikere om, hvor velstand og penge skabes i Danmark: Fra erhvervslivet og de frie markeder.

Bygningen i sig selv er en så naturlig del af bybilledet i hovedstaden, at selv skolebørn i et land, der ellers ikke hylder paratviden, kan nævne Børsen som én blandt de mange ikoniske bygninger, der blev opført af byggematadorkongen Christian d. 4.

Nu står bygningen med det eventyrlige dragespir ikke længere.

De ubegribelige billeder af Børsen opslugt af flammer, vil for altid have brændt sig fast på nethinden hos de mange københavnere, der var forbi for at se flammerne og det manglende dragespir ved selvsyn.

Førstehåndsindtrykket kan beskrives som en følelse af forfærdelse og vantro. Og lod man blikket vandre fra de rygende ruiner til de chokerede ansigtsudtryk hos tavse københavnere, rammer det dobbelt.

Lige dér, en tidlig morgen i København, hvor det eneste lydtæppe var sirener og ildens knitren, opstod en fælles bevidsthed om, at vi var vidner til tabet af et stykke danmarkshistorie. Borgere bundet sammen af en følelse, der bedst kan beskrives som sorg.

Jeg forstår til fulde de mange målløse tilskuere, der lod tårerne trille. Og jeg er sikker på, at den følelse er nået ud til alle egne af landet.

Så meget desto mere, er det en trøst for alle, at direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, på et pressemøde i eftermiddags kunne fortælle, at bestyrelsen i DE har besluttet at genopbygge Børsen “no matter what”.

Altså et positivt tilsagn fra repræsentanter for store virksomheder som Salling Group, Jysk, DSV, Vestas og mange, mange flere. Tak. Vi glæder os.

En opfordring skal lyde herfra. Genopbyg vores kulturarv som den var. Med tårn, kobbertag, renæssancestil og hele molevitten.

Nok har København genopfundet sig selv gennem århundreder med brande og bombardementer. De senere års byggeboom i både Syd- og Nordhavn har givet et tiltrængt skud af selvtillid til en storby, der for årtier siden var gået helt i stå.

Men denne perle af en børsbygning må ikke gå tabt for evigt. Hvis franskmændene kan genopbygge Notre Dame, så den fremstår præcis som den var, kan vi naturligvis også genskabe Børsen.

Københavnerne har brug for det. Det har Danmark også.