De fleste chefer har et kreditkort, der kan bruges, når man skal købe forskellige ting i arbejdsøjemed.

De fleste chefer har også en ret god fornemmelse for, hvad arbejdsøjemed betyder. Især inden for det offentlige må man formode, at folk gør sig ekstra umage med ikke at komme i nærheden af at bruge borgernes skattekroner på en forkert måde.

Men sådan er virkeligheden desværre ikke. I Aalborg Kommune har flere kommunale chefer brugt de kommunale kreditkort på en måde, der bestemt kan debatteres.

Da Jan Nielsen, direktør i Ældre- og Handicapforvaltningen, i slutningen af oktober 2018 skulle betale for italiensk mad og ti glas rødvin efter et møde i Socialchefforeningen Nordjylland, skete det med kommunes betalingskort.

Aalborg Kommune dækker ikke topchefens udgifter til møder og forplejning i den private Socialchefforening – alligevel blev de 6.000 kroner betalt med kommunens kreditkort.

»Min hustru ville være ked af, hvis jeg brugte mit dankort til sådanne udlæg,« siger Jan Nielsen.

I stedet brugte Jan Nielsen Aalborg Kommune som kassekredit. Efterfølgende måtte en kommunalt ansat bruge sin arbejdstid på udlæggene og bilagene og sørge for at få refunderet beløbet af Socialchefforeningen og tilbage til kommunen.

På en sviptur til Berlin havde kommunaldirektør Christian Roslev også det kommunale kreditkort oppe af lommen – på trods af at han var afsted for at deltage i flere møder i kraft af sin bestyrelsespost i Ejendomsfonden Artcenter Spritten. Her viser en aktindsigt til B.T., at 1.300 kroner er blevet faktureret Aalborg Kommune.

»I forbindelse med hjemrejsen skulle fem deltagere videre til Aalborg med et sent fly. Kommunaldirektøren valgte derfor, at Aalborg Kommune betalte for aftensmaden for disse deltagere, hvoraf kommunaldirektøren selv var den ene. Disse udgifter til forplejning kunne være afholdt af Ejendomsfonden Artcenter Spritten, men kunne også afholdes af Aalborg Kommune. Kommunaldirektøren valgte, at Aalborg Kommune afholdt udgiften,« lyder forklaringen fra Roslev.

Videre til Søren Gais – direktør for Aalborg Forsyning og samtidig direktør for kommunens Miljø- og Energiforvaltning.

I fire et halvt år har den kommunale forsyningsvirksomhed, hvor Søren Gais er direktør, lagt ud for en tur på et luksuriøst badehotel, hvor pengene først nu er tilbagebetalt – vel at mærke efter der er blevet søgt aktindsigt i udlægget.

Det fremgår ellers tydeligt i Aalborg Kommunes ‘forretningsgang for anvendelse af kreditkort’, at private køb og udlæg ikke må gennemføres på offentlige kort.

»En menneskelig fejl i administrationen,« siger Søren Gais. Men hvis han nu havde brugt sit private kort til betalingen af overnatningen, så havde det jo slet ikke være muligt for en ansat at begå en menneskelig fejl.

Ingen af ovennævnte eksempler viser direktører, der skraber tusindvis af kroner ned i egen lomme. Men de viser, at der er behov for at få strammet op på brugen af de kommunale kreditkort.

På B.T. er vi ofte i kontakt med aalborgensere, der mener, at den nuværende forvaltning og politikerne har siddet så længe på magten i Aalborg, at borgernes penge efterhånden føles som deres egne? Hvis der skal ændres på det, så kunne det eksempelvis give god mening at indføre et princip om altid at betale af egen lomme, hvis der er tale om en gråzone.

Med direktørlønninger i millionklassen, så burde der under alle omstændigheder være råd til både at betale for konens hotelophold og lægge ud for en middag.