Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Fire år har det nuværende byråd haft til at sætte sit præg på tingene. Tilbage står en lang række ting, som det ikke har fået styr på. Snarere tværtimod. Det nye byråd får travlt med at rydde op i bunken af møgsager.

På B.T. har vi siden sommer skrevet om en lang række udfordringer i Aarhus Kommune, som ikke er blevet løst på trods af store ord og noble hensigter.

Bosteder er – fortsat – et stort smertensbarn, hvor ansatte og beboere lever med vold, trusler og mistrivsel. På Bocenter Tranbjerg har medarbejderne oplevet vold 1.161 gange på to et halvt år. Dertil kommer alle de tilfælde, der ikke er blevet registreret nogle steder.

»Det er jo frygtelige forhold for både beboere og medarbejdere. Det er simpelthen ikke rimeligt. Hold da op, det må være hårdt,« siger Anne Kjeld Pedersen, formand for Lev Aarhus.

Bocenter Tranbjerg var også i medierne i 2017 på grund af vold. Men intet er sket i fire år. Tværtimod.

Det er blot et eksempel blandt flere på bosteder for borgere med handicap, hvor hverdagen er plaget af trusler og kaos på grund af dårlige forhold.

I folkeskolen sidder mange elever i klasseværelser, der er fyldt til randen. Det skyldes en økonomisk ordning, der mere eller mindre tvinger folkeskolerne til at lægge klasser sammen, hvis det kan lade sig gøre. Ellers får de ikke det maksimale beløb pr. elev.

Kirstine Eskedal er mor til to børn, der begge går i klasser med det maksimale antal, 28 elever, i deres klasser. Hun får ordet:

»Det er så mega uretfærdigt. Der er et voldsomt økonomisk incitament til at sammenlægge klasser uden tanke på, om det er godt for børnene. Det handler kun om, at få folkeskolen til at køre længere på literen,« siger hun.

Konsekvensen er, at mange ressourcestærke forældre tilvælger privatskoler, der kan garantere mindre klasser. Samtidig med at flere hundrede elever sidder i de 43 klasseværelser, der er fyldt til randen med elever, kører rådmand for børn og unge Thomas Medom (SF) en kampagne, der skal få flere til at tilvælge folkeskolen. Det er tæt på at være en hån.

I denne weekend kan vi fortælle, at flere og flere børn kæmper med skolevægring. Hos Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Aarhus Kommune fortæller de, at de ikke kan hjælpe alle de børn, der har behov på grund af ressourcer. Man bliver trist ved tanken om alle de børn, der er kede af det hver morgen, når de skal afsted i skole. Det burde være lige modsat.

Det var børnene og borgere med handicap. Den sidste sårbare gruppe, de ældre, har det ikke meget bedre. Hele Danmark fulgte med i Elses miserable og uværdige tilværelse på plejehjemmet Kongsgården.

Dem, der har set de skjulte optagelser af den demente kvinde, der hænger i sin lift og råber 'av, av, av' vil aldrig glemme det. Efterfølgende konstaterede Styrelsen for Patientsikkerhed en lang række kritisable forhold. Blandt andet at der ikke var fokus på et værdigt liv for de ældre.

Da et spritnyt og 'state of the art'-plejecenter for demente i Aarhus åbnede i september var det en halvtom affære. Byrådet og rådmand for ældre Jette Skive havde nemlig ikke fået afsat penge til at fylde alle pladserne på demenscenter Skovvang fra begyndelsen. Man tror, det er løgn, men det er sandt.

Det var et lille udpluk af de udfordringer, det nye byråd overtager. Man kan selv google sig til flere. Der er nok at tage fat på, mildt sagt. Heldigvis har kommunekassen netop fået en milliard kroner i overskud, efter staten overtog projektet med at anlægge Marselistunnelen.

Pengekassen er fyldt, men det er æsken med problemer også. Se at få taget låget af, og løs de mange udfordringer fra en ende af. Hellere i dag end i morgen.