Med en bugnende statskasse og galopperende inflation på fødevarer, så er det på høje tid, at regeringen og Folketinget gør noget ved prisniveauet på dagligvarer. Politikerne kan begynde med nogle af de totalt skøre og enormt bureaukratiske afgifter.

Forestil dig to kanelsnegle!

Der er hvid glasur på begge to, og det er umuligt at kende forskel på dem.

Men der er forskel.

Den ene kanelsnegl er påført en hvid glasur, som bageren har puttet et fingerbøl kakao ned i. Altså ikke et fingerbøl kakao i glasuren på den enkelte kanelsnegl, men i den glasurmasse, han har brugt på alle sine kanelsnegle.

Altså et fingerbøl kakao ned i flere liter hvid glasur.

Den anden kanelsnegl er påført glasur, hvor bageren ikke har puttet et fingerbøl kakao ned i glasurmassen.

Hvilken kanelsnegl tror du er omfattet af chokoladeafgiften?

Den kanelsnegl med en mikroskopisk andel kakao eller den kanelsnegl helt uden kakao?

Svaret er: Den kanelsnegl helt uden kakao.

Den med kakao slipper for chokoladeafgift, fordi kakaoen udgør mindre end 5 procent af indholdet i glasuren. Den helt uden kakao skal der betales chokoladeafgift af, fordi den så bliver kategoriseret som slik, der går under chokoladeafgiften.

Giver det mening? Nej!

Er det et bureaukratisk helvede for bagere og konditorer landet over? Ja!

Peter Beier, som ejer chokoladeforretningen af samme navn, har til B.T. udtalt, at han har én person ansat i sin virksomhed til kun at beskæftige sig med chokoladeafgiften.

Chokoladeafgiftsloven er så mærkeligt skruet sammen, at man ikke kan slå op i loven eller vejledninger om enkeltprodukter. Hvis man vil vide, om et produkt er omfattet af loven, så skal man anmode om bindende svar hos myndighederne.

Her vil et smagspanel vurdere, om man er omfattet af lovgivningen. Dette kan naturligvis variere fra person til person og måske også fra dag til dag.

Er det virkelig den rigtige måde at lave lovgivning på i 2025?

Det er 102 år siden, at chokoladeafgiften blev indført, og Danmark er i dag det eneste land i Europa, der har en afgift på chokolade.

Chokoladeafgiften er et eksempel på, hvor svært det er at få afskaffet skatter og afgifter, når de først er indført. Lige meget hvor bureaukratisk og omkostningstung afgiften er for dem, den rammer, og uanset hvor lille et provenu afgiften bidrager med, så synes hensynet til statskassen altid at have forrang for alle andre hensyn.

Det er ganske enkelt ufornuftigt og urimeligt.

Men med en bugnende statskasse og kraftigt stigende priser på dagligvarer, så bør regeringen nu få fjernet nogle af de mest gakkede afgifter i Danmark. Afgifter, som både gør det dyrere at være dansker, og som er et helvede for erhvervsdrivende at administrere.

Denne leder er inspireret af onsdagens afsnit af Borgerlig Tabloid – podcasten hvor B.T.s debatredaktør, Joachim B. Olsen, sætter en tydelig og velargumenteret borgerlig dagsorden. Se podcasten på B.T.s YouTube-kanal eller lyt til afsnittet i Spotify, Apple Podcast eller ved at trykke 'lyt' herunder:

Borgerlig Tabloid - Nyhedsbrev

Få borgerlig debat fra debatredaktør Joachim B. Olsen direkte i din indbakke

Jeg giver hermed tilladelse til, at B.T.sender mig nyhedsbreve. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anforte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke.

Borgerlig Tabloid

Forestil dig to kanelsnegle. Der er brun glasur på begge to. Og det er praktisk talt umuligt at kende forskel på dem. Men det er forskel. Den ene indeholder glasur, hvor kakaoen udgør 5 procent. Den anden indeholder glasur, hvor kakaoen udgør 6 procent.  Den første snegl skal bageren ikke betale chokoladeafgift af. Det skal han af den anden. Sådan lyder ét eksempel på, hvordan den danske chokoladeafgift gør livet ualmindeligt besværligt for eksempelvis danske bagere! Så hvorfor afskaffer vi den ikke?  B.T. har de seneste par uger sat fokus på de fødevareafgifter, der presser prisen op på dine og mine fødevarer - og som er et bureaukratisk helvede for de danske erhvervsdrivende. Og i dagens afsnit tapper vi ind i afgiftsjunglen med to, der - på godt og ondt - kender den rigtig godt. Vært: Joachim B. Olsen, debatredaktør på B.T. Gæst:  Stephanie Lose, økonomiminister  John Jønsson, bager, formand for foreningen Bager- og Konditormestre i Danmark og indehaver af Johns Kagehus i Kastrup. Journalist: Maria Asmine Dam Producer: Jens Marrot og Maria Asmine Dam Er du tvivl om, hvad du skal mene om aktuelle emner, så tilmeld dig nyhedsbrevet Borgerlig Tabloid fra Joachim B. Olsen - så får du borgerlig argumenter direkte i din indbakke:   https://www.bt.dk/debat/borgerlig-tabloid-faa-borgerlig-debat-direkte-i-din-indbakke