Donald Trump aflyste sit officielle besøg med et tweet.

Det er sådan, præsidenten for supermagten USA arbejder og kommunikerer. Det kan ikke komme bag på nogen, men det kom helt tydeligt bag på de fleste i diplomatiet, Statsministeriet og Kongehuset.

Dronningens pressechef kommenterede det med: »Det var en overraskelse.«

Kort, kontant og dobbelttydigt.

Statsminister Mette Frederiksen kommenterede det med: »Jeg er ærgerlig og jeg er overrasket«

Det mest overraskende er, at Det Hvide Hus gav statsministerien besked i nat samtidig med at Trump tweetede. Her troede vi, at han var udenfor protokol.

Donald Trumps anledning til at aflyse det officielle arrangement er angiveligt statsminister Mette Frederiksens afvisning af, at USA ikke kan købe Grønland. Det har i en periode været en omvandrende vittighed i det meste af verden, at ejendomsmægler Trump ønskede at annektere lidt land fra os.

Mette Frederiksen kaldte forslaget 'absurd', men om det er derfor, at præsidenten er blevet sur vides ikke.

Det er en større diplomatisk lussing til Danmark, at Trump ikke kommer. Det er lettere bizart, at det er vores nærmeste allierede og helt tætte partner siden Poul Schlüters regeringsperiode, der nu skaber krisen.

Danmark har stået last og brast med USA, siden Bill Clinton ønskede vores hjælp i Kosovo i 90'erne. Senere var vi en af de få nationer, der tilsluttede sig 'alliancen af de villige' ved invasionen i Irak og Afghanistan. Danske soldater har stået skulder ved skulder med amerikanske i næsten 30 år. Vores tab er store i forhold til vort lands størrelse, mere end 50 soldater er døde i tjenesten.

Det ved Donald Trump, og det anerkender han.

Det Hvide Hus' stab og rådgivere ved også udmærket godt, at man ikke lige køber et land af en ven og allieret. Trump forstår det måske – måske ikke.

For spørgsmålet er: Hvad er den egentlige grund til, at Donald Trump så sent i forløbet overrasker alle ved at aflyse sit besøg?

Det vil være den enkleste reaktion at se nattens aflysning fra en humoristisk og ironiserende vinkel. Adskillige danske politikere har da også allerede været ude og være fornærmede, men det er nødvendigt at se sagen i et alvorligt lys.

Det er en større udfordring for statsministeren, at vi ikke kan tale med vores nærmeste og største allierede om de udfordringer, der knytter sig til Arktis og dermed Grønland.

Mette Frederiksen holdt sig slavisk til sit talepapir ved sin briefing og fastholdt, at der er en god dialog mellem parterne. Det skal hun sige, men hun er også den eneste, der kan sige det, selvom det ikke passer.

Det er nu hendes ansvar at få genetableret det helt nødvendige gode forhold til USA og Trump. Aflysningen er – hvor latterlig den end måtte være – også et nederlag for den nye statsminister og hendes ageren i det internationale miljø. Vi har brug for USA i Danmark, i Grønland og i Europa, og derfor skal statsministeren have det for øje, at man taler til Verden på Danmarks vegne og ikke til sin egen vælgerbase, når man afviser USA's præsident. Ordet 'absurd' var nok passende, men måske var det dråben, der fik Trump til at aflyse. Mette Frederiksen fortryder i dag ikke sin udtalelse, men det skulle hun nok.

Det er udmærket, at besøget ikke bliver til noget i denne omgang, for det tvinger begge lande til at overveje, hvordan partnere, venner og allierede arbejder sammen. Vi skal i Danmark arbejde for at genskabe den diplomatiske og politiske forbindelse, der åbenlyst er væk.

De sikkerhedsmæssige aspekter ved Arktis kræver, at både Danmark og USA får et realistisk forhold til situationen. Danmark har brug for USA på Grønland og USA har brug for Danmark uden, at der skal handles jord.

USA og Danmark hører sammen – med og uden Trump.