Smadrede ruder, tyverier og trusler. Men jævne mellemrum kan medierne rapportere om unge, som forpester små erhvervsdrivendes hverdag.

Hvor mange sager der reelt er tale om, kan det være svært at vurdere, da man må formode, at der er sager, som vi ikke hører om.

Senest har vi på B.T. fortalt om bodegaejeren Bente Pedersen fra det vestlige Aarhus, der mandag var vidne til, at op mod 20 maskerede mænd gik amok og smadrede pizzeriaet Pizza Lemon, der ligger ved siden af bodegaen Pusterummet i butikscentret Frydenlund.

Motivet til gerningen er ukendt, men lad os bare slå fast, at intet motiv gør handlingen legitim.

Pizza Lemon holdt tirsdag lukket, mens Bente Pedersen insisterede på at holde åbent.

»Jeg er hårdhudet, og sådan nogle snothvalpe skal ikke bestemme, om jeg skal holde åbent eller ej,« slår hun fast.

Eksemplerne på erhvervsdrivende, der siger fra, er heldigvis vokset de senere år.

Mange af os husker bodegamutteren Jane Pedersen, der allerede i 2012 gik op imod bøller på Nørrebro i København, som med mafiaagtige metoder truede hende til at betale beskyttelsespenge og efterfølgende, da hun afviste at betale, kastede brosten ind ad Café Vikingens vinduer.

I juli år fortalte vi Brian Rosenstands historie. Han fortalte, at han jævnligt oplever, at butikstyve går på rov i hans købmandsbutikker i københavnerbydelen Valby. Da frustrationerne blev for store, begyndte han at offentliggøre billeder af lømlerne på nettet, hvilket er ulovligt. Brian Rosenstand begik således kriminalitet i kampen mod netop kriminalitet.

Kan man forestille sig noget mere paradoksalt? Næppe.

Historierne, der er nævnt her, er forskellige, men de har det til fælles, at de ramte oplever frustrationer og problemer, som vi som samfund ikke har fået taget hånd om.

Det er forståeligt, hvis butiksejere og andre erhvervsdrivende, der bliver udsat for (systematisk) hærværk og trusler, tøver med at stille sig frem i offentligheden og fortælle, hvad der er sket.

Men skal vi have stoppet de lømler, som helt åbenlyst ikke kan finde ud af, hvordan man opfører sig, så har vi brug for flere helte som Jane, Brian og Bente.

Det er så vores pligt som samfund at yde den støtte og hjælp, de forretningsdrivende har brug for. Og løse de problemer, som helt åbenlyst stadig findes.