Hvad er den egentlige årsag, når en massemorder trykker på aftrækkeren til et automatisk maskingevær og nedskyder alle, der er i nærheden?

Er det, fordi der er masser af våben i omløb, eller er det den person, der trykker på aftrækkeren?

Det lyder som et relativt teoretisk spørgsmål, men det er grundlæggende det, der forhindrer amerikanerne i at gøre noget effektivt ved de mange masseskyderier, der plager det 'mærkelige land'.

Naturligvis er det personen, der skyder og dræber, der er ansvarlig for sine gerninger. Naturligvis vil det forhindre skyderier, hvis det blev umuligt at anskaffe sig våben.

USA er endnu en gang centrum for en diskussion, der er vanskelig at forstå, når man bor i rolige Danmark, hvor våben er fuldstændig bandlyst. To gange inden for de seneste dage er amerikanere blevet skudt og dræbt, medens de gjorde ganske almindelige hverdagsting.

I El Paso blev 22 mennesker dræbt, medens de handlede i Walmart, en ganske almindelig lørdag i et ganske almindeligt supermarked. Dagen efter blev ni personer skudt og dræbt i en bar i Dayton, Ohio.

31 mennesker, der meningsløst mistede livet. Ingen steder er helt sikre i USA.

I et hvilket som helst andet land ville dette være rigeligt til en undtagelsestilstand, der ville få samtlige politikere til at stå sammen for at finde løsninger. Men ikke i USA. Landets politikere er så vant til masseskyderier, der har allerede været cirka 290 allerede i år, at diskussionen ikke bliver, hvordan undgår vi dette, men snarere en diskussion om årsagerne. Er det pyskisk syge, der ikke bliver fanget i tide, er det voldelige videospil, eller er det mængden af våben?

Præsident Donald Trump har i sin henvendelse til nationen givet sit bud, og her er mængden af våben og den lette adgang ikke en faktor. For demokraterne er videospil ikke en faktor, og de ønsker derimod en langt skarpere kontrol med de automatiske våben.

Der er ingen, der tør foreslå, at våben helt skal forbydes. Og afgørende, de kan slet ikke blive enige.

De to seneste skyderier i Texas og Ohio har dog bragt diskussionen i en ny retning. Flere af masseskyderierne i år har været annonceret på nettet på forhånd med skarpe hensigtserklæringer om raceadskillelse. Politiet i Texas undersøger lige nu, om et manifest på nettet har tilknytning til gerningsmand og skyderiet.

Tidligere i år blev New Zealand udsat for et terrorangreb på en moske med racistiske motiver, og dermed kan masseskyderierne i USA blive en del af en ny form for terrorisme. Hidtil har de fleste lande i verden beskyttet sig mod islamisk terrorisme, der som regel er kommet udefra. Med skyderierne i USA kan en ny form for terror kræve, at sikkerhedstjenesterne skal se et helt nyt sted hen.