Få ting markerer tydeligere, at sommeren rammer sit højdepunkt, end lyden fra Tour de France summende ud af TV-skærmen. Ligeså klar en indikation af årstidens kulmination er en hed Bjarne Riis-debat. De seneste 25 år har Ørnen fra Herning ramt medierne i denne tid, og sommeren 2018 bliver ingen undtagelse.

B.T. kunne i sidste uge afsløre, at Riis’ drømme om et cykelhold på højeste niveau er kommet nærmere en realitet under navnet Team Made In Denmark. Nyheden har bredt sig og er diskuteret godt og grundigt. Reaktionerne kan deles op i to grupperinger: dem, der er nysgerrige på projektet og vil høre mere, og dem, der mest af alt stadig efterspørger tydeligere svar fra Bjarne Riis, på hans rolle under dopingtiden, på de hold, han har stået som ejer af.

Sidstnævnte gruppering forbliver givetvis slemt skuffede, for Bjarne Riis vil videre og har ikke tænkt sig at bidrage yderligere til debatten, end det han leverede i den store dopingrapport for år tilbage.

Med det har Riis dog også selv for evigt gjort skabelsen og lanceringen af Team Made In Denmark til en vanskelig øvelse, for skepsissen forsvinder aldrig, hvis Riis ikke åbner mere op, selvom han synes, det bør høre fortiden til. Senest var Anti Doping Danmark ude med kritik og satte spørgsmålstegn ved Bjarne Riis, omkring hans troværdighed og moralske evne til at lede et cykelhold, fordi Riis efter deres mening ikke i tilstrækkelig grad bidrog til at få en ordentlig afslutning på deres dopingundersøgelse.

Hvis Bjarne Riis med Team Made In Denmark vil videre ud af fortidens tunge skygger og skabe en lysere fremtid, bør han kraftigt overveje sit næste skridt i dopingdebatten. Han skal helt oplagt tage afstand fra alt doping, det giver sig selv - uagtet at Riis finder det banalt og åndssvagt - men han bør også tænke tanker omkring en aktiv dopingbekæmpelse og levere konkrete svar på, hvordan han vil sikre, at der på Team Made In Denmark ikke vil blive taget genveje i jagten på de store sejre. Måske har Riis ikke svaret nu, men han bør finde det, når han er klar til at præsentere sit nye storhold.