Lad os i anledning af starten på den nye politiske sæson lave en lille quiz. Hvilket parti fører lige nu en storstilet kampagne med ordene '(partiets navn) arbejder for fællesskabet'?

Socialdemokratiet? Mette Frederiksen introducerede sidste år netop et nyt principprogram kaldet 'Fælles om Danmark', det er et oplagt bud. Det kunne også være SF eller måske Enhedslisten, der jo om nogen i grundtanken bygger på et stærkt fællesskab. Et fjerde bud er Dansk Folkeparti, der også arbejder for mere velfærd og har kæmpet hårdt mod skattelettelser.

Svaret er ... ingen af de nævnte. Faktisk er det 'Danmarks liberale parti' Venstre, der på outdoorskilte, sociale medier og i avisannoncer fører kampagnen 'Venstre arbejder for fællesskabet'. Og det er chefen selv, Lars Løkke Rasmussen, der lægger ansigt til annoncerne, hvor han praler med, hvor mange milliarder Venstre-ledede regeringer årligt har tilført statskassen til velfærd.

Eksemplet her illustrerer glimrende den situation, dansk politik står i lige nu. De tre store partier Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre har lagt sig i midten, og man har brug for en lup, hvis man skal finde de store forskelle. Når Lars Løkke tirsdag holder åbningstale i Folketinget, vil han næppe tale om lavere skat og mindre offentlig sektor, men formentlig om sundhed, uddannelse, integration og ældrepleje. Emner, der lige så godt kunne komme ud af munden på Mette Frederiksen eller Kristian Thulesen Dahl.

Denne sæson er den sidste inden et valg, og hvor ville det dog være befriende, hvis partilederne gav pokker i strategier, taktik og vælgermålinger for bare at vise danskerne, hvad deres visioner vil være med magten. Nu er det ikke, fordi Lars Løkke har fået en stor rød rose tatoveret under habitten. Hans regering er bare låst fast i en regulær spændetrøje af Thulesen Dahl. Men derfor kan Løkke jo godt fortælle vælgerne, hvad Venstre som liberalt parti vil med regeringsmagten efter næste valg. Og det samme gælder i øvrigt Mette Frederiksen, der præcis som Løkke er presset af DF og så de gamle støttepartier.

Vis os nu, hvad I står for. Det skylder I vælgerne.

tnk