Mennesker i dagens Danmark risikerer at komme ud for lidt af hvert. I dag fortæller vi historien om 62-årige Henny Pia Pedersen, der ved et tilfælde har opdaget, at hun ifølge sin journal er alvorligt syg. Dog fejler hun ingenting. I hendes journal kan man læse, at hun i 2008 skulle være opereret for kræft i tarmen, og endvidere, at hun i 2015 blev indlagt på neurologisk afdeling. Problemet er bare, at ingen af delene har hold i virkeligheden.

Kommer man ud for fejl i sin journal, er det imidlertid ikke så let at få det rettet. Efter at være blevet opmærksom på fejlene tog Henny Pedersen kontakt til egen læge for at få dem slettet. Hun har forgæves forsøgt at få fejlene rettet, både gennem sin nye praktiserende læge og hos Rigshospitalet Glostrup.

Altid spændende at få indblik i, hvordan 'systemet' reagerer, når en borger møder det: Fra Rigshospitalet Glostrup og Herlev Hospital lyder beskeden, at fejlene ikke slettes, da journalføringsbekendtgørelsen foreskriver, at man ikke må slette oplysninger i en journal. Det princip har man sikkert indført af fornuftige årsager, men det har jo også sine tydelige udfordringer, for hvordan kan det være rimeligt, at Henny Pedersen skal finde sig i åbenlyst forkerte oplysninger i sine personlige papirer?

Før man bare slår det hen med, at det da ikke kan betyde så meget, at der står noget så forkert, skal man tage Henny Pedersens bekymring alvorligt: »Tænk, hvis jeg blev kørt ned og blev bevidstløs. Jeg forestillede mig, at de ville pumpe mig fuld af medicin, jeg aldrig har fået,« siger hun.

Systemer skal hjælpe mennesker, ikke holde dem fanget i gordiske knuder. De skal arbejde for os – ikke imod os. Tankerne ledes i retning af tegneseriehelten Asterix, der i filmen 'Asterix indta’r Rom' skal gennemføre en række hårde prøver: En af de værste viser sig at være opgaven med at hente en attest i et hus fuld af bureaukrater. Stakkels Asterix og Obelix sendes fra skranke til skranke og fra etage til etage efter forskellige formularer og attester. »Jeg burde selv have set fejlen tidligere, men jeg har bare haft tillid til systemet,« siger Henny Pedersen. Men hånden på hjertet: Hvor mange af os tjekker løbende de oplysninger, det offentlige ligger inde med om os? Uden systemer kan man ikke køre et højtudviklet og kompliceret samfund som det danske. Men det er vigtigt, at vi altid ser mennesket i systemet. Og at vi altid kan finde plads til sund fornuft. Ellers mister vi tilliden til systemerne.