»Så stopper krukkeriet... Om 24 timer skal jeg nok fortælle, hvor jeg står.«

Jakob Ellemann-Jensen sagde det selv efter Venstres gruppemøde, men så lang tid gik der slet ikke.

Allerede få timer senere stoppede al snik-snak.

Han VIL være Venstres næste formand og den næste statsminister i spidsen for en borgerlig regering.

I flere dage har han 'krukket' og været henholdende. Igen og igen har han bedt om henstand og forståelse for den særlige situation.

Det er kendt fra andre politikere, at den sidste meter, hvor det bliver afgørende, kan være vanskelig. Selvom Ellemann de seneste døgn har modtaget utallige opfordringer og må føle en enorm opbakning fra partiet, bliver det et nyt liv for ham, når han nu træder helt frem i lyset.

Anders Fogh Rasmussen fortæller selv, at han vaklede, da han fik besked af daværende formand Uffe Ellemann-Jensen, Jakob Ellemann-Jensens far, at tiden nu var kommet. Uffe havde tabt det vildeste valg nogensinde med 35 stemmer fra Færøerne til Poul Nyrup Rasmussen i 1998 og erkendte på valgnatten, at Fogh måtte tage over.

Anders Fogh, legenden og den koldeste politiske taktiker i nyere tid, stoppede op på målstregen, før han sagde ja. Uffe Ellemann mente iøvrigt, at det var for sent at gå baglæns for Fogh. Det gjorde han som bekendt heller ikke, men det illustrerer, at der er meget på spil.

Jakob Ellemann-Jensen tøvede i flere dage, for efter tirsdag aften er han ikke længere Uffe og Alices søn, barnebarn af Jens Peder 'døgnbrænder' Jensen og barnefødt ind i Venstre. Han bliver formand for partiet med en opsigtsvækkende familie bag sig, nærmest et dynasti og det tætteste dette land kommer en Kennedy-familie.

'Ellemann den yngre' skal selvfølgelig først vælges på det ekstra ordinære landsmøde, men det er en formalitet. Han bliver kåret, men udfordringerne er der allerede.

Han skal samle et parti, der er flænset fra hinanden i den brutale kamp, hvor Løkke blev ofret. Opgaven er nu, at han skal samle alle: bagland og folketingsgruppe, land og storby, strammere og slappere, højskolevenstre og business-venstre. Skabe et moderne Venstre.

Det bliver Jacob Ellemanns projekt at udlægge Venstres kommende politiske retning. Hvad mener Danmarks Liberale Parti eks om udlændingeloven, hvad mener partiet om EU og de internationale konventioner? Hvor står partiet i klimaspørgsmålet og i arvelovgivningen? Stort som småt skal han forholde sig til.

Allerede nu har han valgt ikke at følge den tidligere formands projekt, en SV regering og det er en klog indledende udmelding. Det er indlysende umuligt at være i opposition og forsøge at skabe et regeringsgrundlag med et socialdemokrati, der hellere vil arbejde sammen med venstrefløjen.

Vi ved faktisk ikke meget om Jakob Ellemann-Jensens synspunkter om alle de øvrige emner. Han har indtil nu været politisk ordfører, men i den rolle kæmpede han for Lars Løkke Rasmussens politik - ikke sin egen.

Den skal han formulere nu. Han skal levere Venstres bud på et moderne borgerligt projekt.

Jakob Ellemann Jensen er som sin far og farfar en fremragende formidler. Når han skal træde vande og melde sig på banen.

Autentisk, hurtig i replikken, med et glimt i øjet og tilpas fræk på den måde, der for det meste skaber flere venner end fjender. Hans far var en markant udenrigsminister, som nogle elskede og andre hadede. Uffe var velformuleret, en verdensmand og med alt for meget selvtillid (læs: for lidt ydmyg). Poul Schlüter svarede engangn på spørgsmålet: kan Uffe Ellemann Jensen nogensinde blive statsminister?

'Helt sikkert - bare ikke i Danmark'

Den historie kender sønnen Jacob udmærket. Han skal nu indlede jagten på statsministeriet og de nøgler, hans far aldrig fik.

Intet mindre forlanges der af ham.

Det bliver en hård opgave.