Du mener formentligt, at du har travlt på jobbet.

Du er flittig, og du løber hurtigere end nogensinde før.

I det hele taget er det svært at få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen. Og det er kun blevet værre de seneste 10 år.

Der er ikke noget i vejen med den opfattelse, din fornemmelse er sikkert rigtig. Men for hele 'familien Danmark', altså vores fælles samfundskasse, ser det helt anderledes ud.

Danmarks Statistik er udkommet med en række tal om 'virksomheden Danmark', og det tegner et ret bekymrende billede af os som nation.

Vi har ikke fået mere travlt, det kan godt være, at vi føler det, men vi er faktisk ikke specielt effektive.

Godt nok kom der flere danskere i arbejde i 10'erne, som det nu hedder. Det var nærmest en jobfest. Men de mange nye hænder på arbejdsmarkedet blev desværre ikke vekslet til mere økonomisk vækst. Det står ikke stille, men vi flytter os slet ikke nok.

Vi er ganske enkelt for ineffektive. Vores gennemsnitlige arbejdstid falder, og vores produktivitet på arbejdspladserne vokser ikke nok.

I det offentlige er væksten i produktivitet helt væk, og det lyder måske mærkeligt, at man skal være mere effektiv på et område, hvor det meste er service. Men det er muligt.

Vi er tvunget til at blive mere produktive i de kommende år. Forude venter store regninger, som vi alle gerne vil betale, men det er ikke sikkert, at vi kan.

Vi bliver betydeligt flere ældre de kommende 10 år, og vi lever allesammen længere. Der er ingen af os, der vil acceptere den ældrepleje, som vi udsætter den nuværende generation for. Det bliver dyrt at ændre, og pengene skal findes.

Vi har vedtaget en klimalov, hvor ambitionen er en reduktion af CO2 med 70 procent på 10 år. Sympatisk og ambitiøst, men selvom ingen lige nu aner, præcist hvor stor regningen er, bliver det bekosteligt, og pengene skal findes.

Regeringen vil gerne finde penge til mere politi, bedre undervisning, flere pædagoger, bedre sygehuse – listen er lang.

Den nuværende regerings finanslov er blottet for initiativer, der øger væksten i produktivitet og jobskabelse. Allerede nu kan den socialdemokratiske regering love, at vi bliver hængende i dyndet i 2020, der kommer ikke synderlig vækst.

Tallene er kedelige, vil de fleste mene. Men ansvarlige politikere tager de nødvendige beslutninger i tide, og her kommer man lidt i tvivl.

Tør de ansvarlige se virkeligheden i øjnene og lave gedigne ændringer.

Mens vi venter på de beslutninger, kan vi andre gøre op med opfattelsen af, at danskerne skulle være særligt effektive og produktive.

Det er vi ikke – men vi kan blive det.