Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg ved ikke, hvor mange - hvis overhovedet nogle - såkaldte 'koranskolebørn' der søger om opholdstilladelse i Danmark.

Det fremgår af et ministersvar til Andreas Steenberg, integrationsordfører for Det Radikale Venstre.

I forbindelse med sagen om 13-årige Mint, der er blevet udvist til Thailand, har Inger Støjberg adskillige gange henvist til, at den nuværende udlændingelov skal sikre, at Danmark ikke giver ophold til børn, som helt bevidst er blevet holdt i deres hjemlande, så de ikke blev 'for danske'. For eksempel gået på koranskole.

Det viser sig dog nu, at ministeriet slet ikke kender antallet af børn, der søger opholdstilladelse, som bevidst holdes i hjemlandet, så de ikke bliver præget af danske normer og værdier.

Mint med sin lillebror Malick.
Mint med sin lillebror Malick.
Vis mere

»Oplysninger om, hvorvidt et barn har gået på koranskole i hjemlandet, er ikke registreret som metadata i det elektroniske sagsbehandlingssystem på en sådan måde, at oplysningerne kan udtrækkes statistisk. Det er derfor ikke muligt på baggrund af registreringsgrundlaget at oplyse, hvor mange af de børn der, har fået afslag på opholdstilladelse,« skriver ministeren i svaret.

Mints mor blev i 2013 gift med danske Framk Thøgersen. Parret flyttede herefter sammen i Danmark, men Mint blev tilbage i Thailand i mere end to år, hvor hun boede hos sin moster og gjorde den thailandske grundskole færdig.

Nu har Udlændingenævnet vurderet, at hun ikke kan integreres i Danmark, selvom hun har boet her mere end et år, hvor hun har lært dansk, klarer sig godt i skolen, har venner og veninder og spiller fodbold i en dansk klub.

Flere af Folketingets partier kritiserer, at Inger Støjberg ikke ved, hvor mange såkaldte 'koranskolebørn,' der har søgt om opholdstilladelse i Danmark.

»Der er jo ingen, der ønsker, at nogle børn kommer på koranskole eller på anden form for opdragelse, der ødelægger deres muligheder for at blive integreret i Danmark. Derfor er det jo også underligt, at man ikke undersøger problemets omfang, når nu den begrundelse bruges til at opretholde en lov, der har betydet, at børn som Mint bliver sendt ud af landet,« siger SFs børneordfører Jacob Mark.

»Jeg mener, at der er tale om en virkelighedsfjern symbollov. Og når man så slet ikke indsamler data om problemets omfang, så sætter det jo bare tyk streg under det,« siger Andreas Steenberg, integrationsordfører for Det Radikale Venstre.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen mener, at det er meningsløst at undersøge.

»Den lov, vi har nu, blev til på baggrund af de udfordringer, som vi oplevede i 2004, hvor børn blev holdt i hjemlandet, så de ikke blev præget af danske værdier. Når vi ikke ser den trafik mere, så er det jo udtryk for, at loven har virket. Derfor mener jeg ikke, det giver mening at tale om, hvor mange børn der er i dag,« siger han.

Inger Støjberg ønsker ikke at medvirke i et interview med B.T., men skriver i en mail:

'Formålet med reglerne er ikke, at man først skal gå på koranskole i årevis og så komme til Danmark og få afslag på familiesammenføring. Formålet er, at man slet ikke kommer på koranskole i første omgang eller på anden måde bliver efterladt i hjemlandet i årevis, men tværtimod kommer til Danmark så hurtigt som muligt, hvis ens forælder har besluttet, at ens fremtid ligger i Danmark.'

'Derfor giver det overhovedet ikke mening – som BT og venstrefløjen gør – alene at kigge på de relativt få sager, hvor der er givet afslag efter en integrationsvurdering. Man bliver nødt til at tage det fulde billede med og også forholde sig til de sager, hvor børn får familiesammenføring i Danmark, fordi de netop kommer sammen med deres forælder.'