Der er ikke den store begejstring at spore blandt udlændinge- og integrationsordførerne fra de andre partier på Christiansborg, selvom Socialdemokratiet nu melder ud, at de ønsker at ændre udlændingeloven.

Socialdemokratiet ønsker en ændring af lovgivningen, så man 'undgår de kedelige sager, hvor velintegrerede børn, der fungerer godt, må flytte ud af Danmark', som partiet skriver i den tekst, som fremsættes i folketingssalen onsdag.

Men særligt hos blå blok er begejstringen afdæmpet. Og den er allermindst hos Dansk Folkeparti.

»Vi kan godt diskutere, at man skal nedsætte sagsbehandlingstiden, som Socialdemokratiet nævner. Men ellers er der ikke noget som helst konkret i det, som Socialdemokratiet kommer med,« siger udlændingeordfører i Dansk Folkeparti Martin Henriksen.

Den 1. oktober, når Folketinget åbner igen, er det et år siden, at Mint blev udvist af Danmark.
Den 1. oktober, når Folketinget åbner igen, er det et år siden, at Mint blev udvist af Danmark.
Vis mere

Dansk Folkeparti kommer ikke til at støtte en ændring af den nuværende lov. De har tidligere åbnet op for en særlig dispensationsordning, hvor man giver ministeren mulighed for at give særlige dispensationer i sager, som forekommer åbenlyst uretfærdige.

»Det synes vi er et konkret løsningsforslag,« siger han.

De Konservative forklarer, at regeringen allerede er ved at udarbejde en løsning på de problemer, som er blevet synlige i forbindelse med Mint-sagen.

»Vi mener godt, at man kan finde en god løsning uden at ændre loven. Loven er god, som den er nu. Den forhindrer genopdragelsesrejser, og at børn kommer på koranskoler,« siger den konservative integrationsordfører, Naser Khader, og fortsætter:

Efter at have sagt farvel til Mint og Ratree satte Frank sig alene i lufthavnen et par timer. »Jeg skulle ikke ud at køre i bil i den tilstand,« siger han.
Efter at have sagt farvel til Mint og Ratree satte Frank sig alene i lufthavnen et par timer. »Jeg skulle ikke ud at køre i bil i den tilstand,« siger han. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Omvendt kan regeringen godt se, at det ikke duer med de sager, som vi kan se i pressen. Derfor mener en enig konservativ folketingsgruppe, at der skal ske nogle ændringer i den sagsbehandling, som foregår. Det arbejder vi også på i regeringen,« siger Naser Khader.

Han afviser derfor at indgå i forhandlinger med socialdemokraterne om en lovændring.

»Det er der ingen grund til. Regeringen er ved at finde en løsning,« siger han - dog uden at kunne give en præcis dato på, hvornår løsningen kommer.

Liberal Alliance er det eneste blå parti, som ikke afviser en ændring af den nuværende lovgivning. Men partiet stemmer ikke for Socialdemokraternes forslag.

»Det er meget tyndt og løst formuleret, så det kan vi ikke stemme ja til,« siger integrationsordfører Joachim B. Olsen og fortsætter:

»Vi er dog i dialog med de andre regeringspartier om at få løst det her problem, for det skal løses. Vi så gerne, at man i højere grad ser på, hvordan børnene har klaret sig, mens de har opholdt sig i det danske samfund,« siger han.

De Radikale har længe efterlyst en udmelding fra Socialdemokraterne, men er ikke begejstrede for den tekst, som partiet nu fremlægger.

»Det er for sent og for slapt,« siger Andreas Steenberg, partiets integrationsordfører.

Lillebror Malick og papfar Frank i Bangkok for at besøge Mint og og Mints mor, Ratree.
Lillebror Malick og papfar Frank i Bangkok for at besøge Mint og og Mints mor, Ratree.
Vis mere

»Ud fra det her, så kan man jo ikke sige noget om, hvorvidt Socialdemokraterne ønsker, at Mint kan vende tilbage til Danmark,« siger han og fortsætter:

»Det er til gengæld glædeligt, at det pres, som Det Radikale Venstre og B.T. har lagt på Socialdemokratiet, nu har virket. Det er bare ikke nok,« siger Steenberg.

Det Radikale Venstre ønsker helt at fjerne loven.

Partiet vil sikre, at danske statsborgere altid får ret til familiesammenføring med børnene til en udenlandsk ægtefælle, som har børn fra et tidligere ægteskab.